Hoće li Varoufakis biti smijenjen?

London – Svojim žestokim intervjuima, nediplomatskim ponašanjem, fotografiranjem u stilu zvijezda i pokazivanjem srednjeg prsta Janis Varufakis postupno se prometnuo u grčki problem umjesto u rješenje dužničkoga problema, tvrde njegovi europski partneri.

Nasuprot njima, mnogi Grci novoga ministra financija smatraju daškom svježine i čovjekom koji je kolegama iz Eurogrupe otvoreno rekao istinu o prisilnoj štednji u gospodarstvu koje već više od pet godina trpi recesiju. No njegova spremnost na kršenje konvencija europskoga načina razgovaranja izaziva konsternaciju i to ne samo među uštogljenim ministrima financija i birokratima Eurogrupe. Varufakisu su 53 godine, ekonomist je koji sebe naziva “neurednim marksistom”, a popularnost je stekao kad je ljevičarska Siriza pobijedila na siječanjskim izborima i novi premijer Aleksis Cipras ga postavio na mjesto ministra financija.

U manje od dva mjeseca na toj dužnosti posvadio se sa sugovornicima u Berlinu, Bruxellesu i Frankfurtu i pomalo postaje teret Grčkoj koja pokušava izbjeći bankrot i ostati u eurozoni, piše Reuters. Za Grke on se napokon bori, sa strašću koja je nedostajala njegovim konzervativnim prethodnicima. Ankete pokazuju da vlada i dalje uživa potporu javnosti u pregovorima, iako dosad nije mnogo postigla. Varufakis koji je zadnjih nekoliko tjedana veoma pogoršao odnos a njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom, nije bio dostupan Reutersovu novinaru, ali jedan grčki dužnosnik kaže kako je Varufakisova “intelektualna karizma” izaziva divljenje i prijezir. “Njegov mir ostavlja ih bez teksta”. “On pita, ali ne odgovaraju mu. Izgubili smo trećinu nacionalnog dohotka, kako možemo vraćati zajmove?” pita taj dužnosnik. “Prije dva tjedna počeli su napadi na Varufakisovu ličnost, na taj ga se način žele riješiti”, ocjenjuje.

Neki EU-ovi dužnosnici privatno govore o “problemu zvanom Varufakis” i optužuju ga za sklonost predstavama, nedosljednost i indiskreciju koja uništava povjerenje i zabrinjava investitore.
“On je simpatičan, ali ne ide to tako”, rekao je jedan ministar financija iz eurozone koji je želio ostati anoniman. “S Varufakisom je teško postići da stvari ostanu u povjerenju”.