Hoće li Trump skrenuti Vrhovni sud udesno?

 Predsjednik Donald Trump u srijedu je osigurao povijesnu šansu da američki Vrhovni sud odlučno zaokrene udesno nakon što je sudac Anthony Kennedy, jezičac na vagi između liberalnih i konzervativnih sudaca u tom sudu, objavio da odlazi u mirovinu.
Kennedyjev odlazak potkraj srpnja omogućit će Trumpu da imenuje svojeg drugog suca u devetočlani sud, čije odluke imaju dubok i dalekosežan utjecaj na život Amerikanaca.

“Velika je čast i povlastica služiti našoj zemlji u saveznom pravosuđu 43 godine, od kojih 30 godina na Vrhovnom sudu”, rekao je Kennedy objavivši svoju odluku o povlačenju u mirovinu, prenose američki mediji.

Osamdesetjednogodišnji Kennedy, kojega je imenovao Ronald Reagan, preuzeo je dužnost 1988. godine. Objasnio je da se odlučio povući jer želi više vremena provesti s obitelji. Odavajući poštovanje Kennedyju kao “velikom sucu Vrhovnog suda”, Trump je novinarima rekao da će postupak njegove zamjene “početi odmah”. Kazao je kako želi izabrati suca koji će služiti “40 do 45 godina”. “Nadamo se da ćemo izabrati isto tako nekoga izvanrednog”, kazao je novinarima u Ovalnom uredu.

On je rekao da će Kennedyjev nasljednik – koji će poput ostalih sudaca Vrhovnog suda biti izabran na doživotnu dužnost – biti izabran između 25 mogućih kandidata, 20 izdvojenih tijekom njegove predsjedničke kampanje, a pet nakon toga. “Imamo izvrsnu listu velikih, talentiranih, visoko inteligentnih, nadam se sjajnih ljudi”, istaknuo je.

Borba za kandidata

Bijela kuća je u izjavi objavila da je “sudac Kennedy bio neumoran glas za individualna prava i za dugovječnu viziju utemeljitelja nacije o ograničavanju vlasti. Njegove riječi ostavile su neizbrisiv trag ne samo na ovu generaciju, nego i na tkivo američke povijesti”.

Njegovim odlaskom stvara se poprište za grubu borbu oko njegova nasljednika. Temelj za to napravili su republikanci, kad su 2016. uskratili ondašnjem predsjedniku Baracku Obami mogućnost da popuni mjesto koje je ostalo prazno nakon smrti konzervativnog suca Antonina Scalie.

Demokrati sada tvrde da se o Trumpovu izboru ne bi trebalo glasati dok se ne izaberu novi zastupnici u jesen. “Milijuni ljudi samo su nekoliko mjeseci odvojeni od izbora senatora koji bi trebali glasati da potvrde ili odbiju predsjednikova kandidata, a njihov glas treba čuti”, rekao je Chuck Schumer, vodeći demokrat u američkom Senatu.

“Sve drugo bilo bi licemjerno”, dodao je. Ali čelnik republikanske senatske većine Mitch McConnell naznačio je da se protivi čekanju te kazao: “Glasat ćemo o Kennedyjevom nasljedniku najesen”. Glas suca Kennedyja, koji je bio na poziciji centra u sudu, dao mu je mjesto posebne važnosti među devet sudaca. Njegov je glas bio odlučujuć u velikom broju povijesnih slučajeva, uključujući revolucionarnu odluku suda 2015. o legalizaciji gay brakova, kad je odluka donesena u omjeru pet naprama četiri.

Ljutio i liberale, i konzervativce

Godinama je Kennedy ljutio konzervativce odlukama o protivljenju održavanja molitvi u školama i podržavanjem prava na pobačaj, a liberale osporavanjima odluka o dodatnim pravima za pripadnike manjina ili žene i zakonima o financiranju kampanja.

Njegov odlazak Trumpu omogućuje da izabere drugog po redu kandidata za Vrhovni sud nakon imenovanja Neila Gorsucha i mogao bi označiti odlučujući zaokret Vrhovnog suda udesno. Gorsuch je prisegnuo u travnju prošle godine i popunio mjesto koje je nakon smrti Scalie bilo prazno više od godinu dana, a odgodu je orkestrirao McConnell uskrativši Obami mogućnost da imenuje svog kandidata.

Demokrati su bili ogorčeni, no s republikancima koji kontroliraju oba doma imaju ograničene mogućnosti da se usprotive Trumpovu drugom kandidatu za sud čija je riječ konačna u tako prijepornim pitanjima kao što su pravo na oružje i pravo na pobačaj.

Kontrola nad kandidaturom za Vrhovni sud važno je pitanje za američko glasačko tijelo – 70 posto ispitanika u anketi CNN-a provedenoj 2016. reklo da je značajan čimbenik u njihovu glasanju.

Očekuje se da će jesenski izbori stvoriti žestoku borbu za kontrolu u Kongresu u duboko podijeljenoj zemlji, pogotovo ako je u igri i sudačko mjesto. Gorsuchov utjecaj već se osjetio u nizu nedavnih sudskih odluka u kojima se podržala modificirana verzija predsjednikove zabrane putovanja za osobe iz muslimanski većinskih zemalja, ojačali aktivisti protiv pobačaja i nanio ozbiljan udarac sindikatima. Bude li Trump, kako se i očekuje, nominirao čvrstog konzervativca kao suca Vrhovnog suda, taj će zaokret vjerojatno potrajati godinama.

Američki predsjednik Donald Trump susrest će se s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Bijeloj kući 30. srpnja, objavila je u srijedu Bijela Kuća, a glavna tema razgovora vjerojatno će biti trgovinske razmirice između SAD-a u Europske unije.

Sjedinjene Države i Italija će produbiti suradnju u rješavanju globalnih sukoba i promicanju gospodarske suradnje na obje strane Atlantika, stoji u izjavi. Ranije ovog mjeseca, Trump je putem tvita pohvalio Contea kao „stvarno dobrog momka” nakon što se susreo s njim na sastanku vodećih zemalja G7 u Kanadi.

Trump je sastanak napustio prije završetka, odbivši se pridružiti zajedničkom priopćenju zbog razlika u trgovini. Trump je optužio američke trgovinske partnere da iskorištavaju Sjedinjene Države. Washington je nametnuo carine na uvoz aluminija i čelika iz EU. Trump je zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU-a pošto su u Europi stupile carine na više desetaka američkih proizvoda što je odgovor Bruxellesa na poreze od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij koje Sjedinjene Države uvele većini zemalja svijeta, među kojima su i njihovi saveznici. Conte, koji je preuzeo dužnost 1. lipnja, podržao je Trumpov poziv da se Rusija ponovno pridruži skupini G7.

You may also like