Hoće li svjetska banka zaustaviti ulaganje u fosile?

Europski dužnosnici zahtijevaju

Visoki europski dužnosnici pozvali su Svjetsku banku (SB) da iz strategije za klimatske promjene isključi ulaganja u projekte vezane za naftu i ugljen i postupno ukine ulaganja u one vezane za zemni plin, kazali su izvori.

Izvršni direktori Svjetske banke koji predstavljaju velike europske zemlje-dioničare i Kanadu pozdravili su nastojanja Svjetske banke da kreditiranjem podupire projekte usmjerene smanjenju emisija ugljika.

Kao najveći financijer projekata na području klimatskih promjena u zemljama u razvoju, SB ipak ne bi trebao na tome stati, poručuju oni u pismu na šest stranica u koje je Reuters dobio na uvid.

“Mišljenja smo da bi SB sada trebao napraviti i sljedeći korak i isključiti i sva ulaganja vezana za ugljen i naftu, te dodatno osmisliti politiku postupnog ukidanja ulaganja u projekte vezane uz plin kako bi se u plin ulagalo samo u iznimnim okolnostima”, sugeriraju europski dužnosnici.

Apostrofirali su ulaganje Svjetske banke u iznosu od 620 milijuna dolara u projekt ukapljenog prirodnog plina u Mozambiku vrijedan više milijardi dolara koji je odbor Banke odobrio u siječnju, ali nisu pozvali na njegovo otkazivanje, rekao je jedan od izvora.

Svjetska banka potvrdila je primitak pisma, ali nije objavila njegov sadržaj u cjelini, napominjući da je zajedno sa sestrinskim organizacijama u posljednjih pet godina osigurala 83 milijarde dolara za klimatske projekte.

“Mnoge inicijative koje naši dioničari traže u pismu već su isplanirane ili se o njima raspravlja vezano za naš nacrt Akcijskog plana za klimatske promjene za razdoblje od 2021. do 2025. godine, na kojem uprava radi kako bi bio finaliziran u idućim mjesecima”, stoji u priopćenju SB-a.

Bančin predsjednik David Malpass u petak je dužnosnicima skupine 20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta i onih u nastajanju poručio da će SB u ovoj godini, drugu godinu zaredom, uložiti rekordne iznose u ublažavanje klimatskih promjena i odgovarajuće prilagodbe.

“Nejednakost, siromaštvo i klimatske promjene bit će odlučujuća pitanja našeg doba”, kazao je Malpass dužnosnicima. “Vrijeme je da se misli i radi ambiciozno kako bi se pronašla rješenja”.

Dodao je i da SB pokreće nove revizije kako bi se klimatska pitanja integrirala u dijagnostiku i strategije u svim zemljama članicama.

Banka je to napravila prije no što je dobila pismo europskih dužnosnika, kazao je neimenovani izvor Reutersu.

You may also like

0 comments