Hoće li susjedi dopustiti kurdsku neovisnost?

Turska, Iran i Irak dogovorili su da će razmotriti protumjere zbog planiranog referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana, objavila je u četvrtak turska državna agencija Anadolija.
U zajedničkoj izjavi, ministri vanjskih poslova triju zemalja izrazili su zabrinutost da bi referendum mogao ugroziti napredak u borbi Iraka protiv Islamske države te izazvati nove sukobe u regiji.

“Ministri su istaknuli da referendum neće koristiti Kurdima niti kurdskoj regionalnoj vladi na sjeveru Iraka i u tom svjetlu dogovorili su da će zajedno razmotriti protumjere”, navodi se u izjavi.

Anadolija ne precizira o kakvim je mjerama riječ, no ministri, koji sudjeluju na zasjedanju Opće skupštine UN-a, pozvali su međunarodnu zajednicu da intervenira.

Turska je zaprijetila sankcijama kurdskom sjevernom Iraku. Turske postrojbe izvode također vojne vježbe kod granice. Vlada u Bagdadu boji se da bi referendum mogao podijeliti zemlju i izazvati širi regionalni sukob.

No Kurdi poručuju da su odlučni provesti referendum, koji bi, premda neobvezujući, mogao dovesti do secesije. Anadolija prenosi da su ministri izrazili odlučnost da sačuvaju irački teritorijalni i politički integritet.

Erdogan o kurdskom referendumu

Neovisna država izdvojena iz Iraka ne može biti dopuštena, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, pojačavajući pritisak na iračku regiju Kurdistan samo nekoliko dana uoči njihova planirana referenduma o neovisnosti.

Referendum je izazvao ogorčenost središnjih vlasti u Bagdadu i izjave Ankare koje pokazuju povećanu zabrinutost zbog referenduma. “Definitivno nismo strana koja bi podržala takvu neovisnu državu u Iraku. To se ne može dogoditi; nije moguće da tako nešto bude dopušteno”, rekao je Erdogan na konferenciji u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

“Nadam se da će (čelnik autonomne regije iračkog Kurdistana Mahmud) Barzani i njegov tim promijeniti pogrešnu odluku što je prije moguće”, dodao je Erdogan.

Ranije je upozorio u utorak da će zbog referenduma Turska razmotriti nametanje sankcija autonomnoj regiji Kurdistanu na sjeveru Iraka. Tursko nacionalno vijeće sigurnosti i vlada razgovarat će u petak “koju vrstu sankcija možemo nametnuti, ili ćemo nametnuti”, rekao je Erdogan novinarima u New Yorku.

Turska ima brojnu kurdsku manjinu i bila je u dugogodišnjem sukobu s kurdskim militantima. Iran i Sirija također su zabrinuti da bi referendum mogao ohrabriti secesionističke ideje među njihovom kurdskom manjinom. SAD i Irak nedavno su ponovili da se protive referendumu.

Iračke snage pokrenule su u četvrtak u zoru ofenzivu na Havidžu, jedno od dva posljednja uporišta Islamske države u zemlji, najavio je premijer Haider al-Abadi.

Regija Havidža, smještena u naftnoj pokrajini Kirkuk, 230 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, prva je uz onu u kojoj se nalazi Mosul koja je pala u ruke džihadista u lipnju 2014.

“U zoru novog dana najavljujemo pokretanje prve etape oslobađanja Havidže, u skladu s ispunjavanjem obveze spram našeg naroda o oslobađanju čitavog iračkog teritorija i njegova čišćenja od terorističkih bandi IS-a”, piše u priopćenju Abadi.

Pozdravio je snage sigurnosti “koje vode više bitaka za oslobađanje istodobno i postižu pobjedu za pobjedom”. “Ovo će biti još jedna, uz pomoć božju”, dodao je premijer.

Žestoka bombardiranja topništvom čula su se u četvrtak ujutro a vojska se kretala prema lokalitetu Šarkat, jugozapadno od Havidže.

You may also like