Hoće li sukcesija završiti tijekom sljedeće godine?

Službeni Beograd vjeruje da bi bivše jugoslavenske republike, kao sljednice nekadašnje SFRJ, mogle riješiti najveći broj nesuglasica o raspodjeli imovine do kraja 2018., objavila je u utorak Radio-televizija Srbije (RTS), uz ocjenu da i 26 godina nakon raspada bivše države “brakorazvodna parnica i dalje traje”.
Uoči sutrašnjeg sastanka Mješovitog odbora za sukcesiju, u kojem su predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnik Srbije Veljko Odalović kaže za RTS kako je “na početku sukcesije imovina jasno popisana, ali su problemi nastali u realizaciji”, a riječ je o objektima koja je koristila diplomatsko-konzularna služba ministarstva vanjskih poslova SFRJ.

“Od ukupno 123 objekta 72 su podijeljena, a za 51 objekt se traži rješenje. Među njima ima i onih za koje se, premda su upisani kao vlasništvo SFRJ, ispostavilo da su upisani po raznim kriterijima i nemoguće ih je podijeliti”, kaže predstavnik Srbije u procesu sukcesije i navodi kao primjer jedan od spornih objekata čije održavanje trenutno plaća Srbija.

“Za održavanje stana na Petoj aveniji u New Yorku Srbija je do sada platila tri milijuna dolara iako ga nitko ne koristi. Zainteresiranih za kupovinu ima, ali ne i dogovora među bivšim jugoslavenskim republikama”, ustvrdio je za RTS-a predstavnik Srbije u Mješovitom odboru za sukcesiju.

On je, unatoč problemima i nesuglasicama u tom mješovitom tijelu, ocijenio da je te prijepore mogućno riješiti. “Ostaju još četri sporna objekta velikih površina, a to su objekti u Moskvi, Adis Abebi, New Delhiju i Brazilu, jer zemljište na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo SFRJ”, rekao je Odalović, uvjeren da će brzo biti dogovorena i realizirana rješenja za bivšu jugoslavensku misiju u New Yorku i Tokiju te za stan na prestižnoj njujorškoj lokaciji.

Odalović je podsjetio na dogovor u povjerenstvu za sukcesiju po kojem je Srbiji pripala kvota od 39,5 posto imovine te da je vrijednost ukupne imovine prije 26 godina procijenjena na 110 milijuna dolara i da suma danas “nije ista”. “Nadam se da su svi shvatili da se ne isplate troškovi koji se plaćaju. Vjerujem da ćemo u sljedećoj godini riješiti najveći broj problema. Postoji jedan broj objekata koji se nesporno mogu podijeliti i inzistirat ćemo na tome na idućoj sjednici”, najavio je srbijanski predstavnik za sukcesiju.

You may also like

0 comments