Hoće li srpska oporba osporavati rezultate izbora?

Nakon jučerašnje pobjede koalicije “Srbija pobjeđuje”, predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, Vučić se u svom govoru osvrnuo i na izostanak čestitke Tomislava Karamaraka kojemu je on čestitao kad je u Hrvatskoj dobio vlast.

Vođa SNS-a i premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić proglasio je poslije 22 sata izbornu pobjedu sa 50,9 posto osvojenih glasova. Na birališta je izašlo više od 53 posto birača, a Vučiću je među prvima čestitala kancelarka Angela Merkel. Na novinarsko pitanje o tome je li mu stigla čestitka od Tomislava Karamarka, Vučić je rekao: ‘Nije mi čestitao, a možda i jeste, ne znam da vam pravo kazem, ne znam ja te brojeve, ne razumijem se u te pozivne. Ja sam njima prvi čestitao, postoje ljudi kojima sujeta u politici ne znači ništa, a možda nekima znači, ja ću uvijek čestitati svakome tko pobijedi’, rekao je Vučić.

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da nije zadovoljan izbornim rezultatima jer su očekivali više, ali da je narod procijenio da toliko vrijede “Mi ćemo građanima ispuniti očekivanja”, poručio je Šešelj. “Povratili smo status parlamentarne stranke, za govornicom ćemo pokazati da smo superiorni u odnosu na protivnike. Situacija je teška, tako da možemo opet očekivati izbore za dvije godine”, rekao je lider SRS.

Govoreći o ranijim nastupima SRS u parlamentu, kada je bilo incidenata i nedoličnog ponašanja, Šešelj je rekao da su se zastupnici radikala tako ponašali samo onda kada im je vladajuća većina uskraćivala neka prava. “Sjetite se kako su se ponašali u Skupštini i kako smo mi reagirali. Što se tiče kompetentnih nama nije bilo ravnih, kada su nam uskraćivali pravo na govor i druga prava morali smo reagirati na određeni način. Trudit ćemo se da Skupština bude pristojnija, podići ćemo nivo ozbiljnosti rasprava, tijekom ovih godina slušali smo govore nekompetentnih poslanika”, kaže Šešelj.

On je rekao da će sada, pošto su ušli u Skupštinu, režim biti na udaru, misleći na SNS i Vučića, ali i istaknuo da “neće zaboraviti ni Tomislava Nikolića”. “Radikali će biti sami protiv svih”, rekao je Šešelj.

Usprkos izbornim nepravilnostima i dominaciji Srpske napredne stranke (SNS) na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji, u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini u nedjelju su izrazili zadovoljstvo činjenicom da će imati zastupnika u republičkom parlamentu Na pokrajinskim izborima u Vojvodini pobijedila je SNS Aleksandra Vučića koja je osvojila 39 posto glasova, na drugom mjestu po broju glasova nalazi se Savez vojvođanskih Mađara s osvojenih 13,5 posto, slijedi Socijalistička partija Srbije s 8,6 posto i Demokratska stranka s 8 posto glasova.

DS je na svim razinama izbora u Srbiji išao u koaliciji u kojoj je bio i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV). Prema nepotpunim podacima u Skupštinu Vojvodine ući će i Srpska radikalna stranka te Liga socijaldemokrata Vojvodine. Na izbore je izašlo oko 56 posto glasača, najviše u južnim a najmanje u sjevernim dijelovima Vojvodine.

Privremeni rezultati govore da je DS izgubio vlast u pokrajini i da će je preuzeti SNS koji je svoje prethodnike optuživao za navodne zlouporabe državnog novca i vođenje politike otcjepljenja Vojvodine od Srbije. DS je optužio SNS da je do pobjede došao pritiscima i neregularnostima. Vojvođanski mediji i promatračke organizacije su javile kako je na nekoliko mjesta došlo do tuče aktivista stranaka, da je došlo do manipulacija glasačkim listićima, kupovine glasova, te telefonskih i fizičkih uznemiravanja glasača.

Jedan od čelnika DS-a u Vojvodini Miroslav Vasin izjavio je da su ozbiljne nepravilnosti zabilježene na čak 4 posto biračkih mjesta. “Srbija, sada se vidjelo, nije u stanju organizirati regularne izbore“, naveo je Vasin i za to optužio vladajuću SNS. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kazao je da njegova stranka “ima razloga za zadovoljstvo jer smo zahvaljujući DS-u i povratku u republički parlament obnovili republičku relevantnost“. “Bit ćemo najzad u prilici sudjelovati u donošenju odluka, moći ćemo izravno doznačavati što su interesi hrvatske manjine i bit ćemo vidljiviji u srpsko-hrvatskim odnosima“, izjavio je u izbornoj noći predsjednik DSHV-a. DSHV će imati i predstavnika u Skupštini Vojvodine. (N1 info)