Hoće li središnje banke početi izdavati digitalne valute?

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde smatra da bi središnje banke diljem svijeta trebale razmotriti izdavanje digitalne valute, jer bi to transakcije digitalnim valutama moglo učiniti sigurnijima.
„Vjerujem da bismo trebali razmotriti mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Mogla bit postojati uloga države u opskrbi digitalne ekonomije novcem. Prednost je jasna. Isplata će biti trenutna, sigurna, jeftina i potencijalno polu-anonimna… A središnje banke bi zadržale ulogu u tom plaćanju”, rekla je Lagarde u srijedu na tehnološkoj konferenciji u Singapuru “Fintech Festival”.

Bezgotovinska plaćanja posljednjih godina znatno rastu, postavljajući nove izazove vladama i središnjim bankama. Regulatori su izrazili zabrinutost po pitanju digitalnih valuta te su pozvali na veći nadzor. Lagarde je u svom govoru na tehnološkoj konferenciji istaknula da središnje banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja već „ozbiljno razmatraju” prijedlog o izdavanju digitalnih valuta.

Virtualna valuta izdana od strane središnje banke bila bi odgovornost države – kao što je i gotovina – a ne privatnih tvrtki. To bi učinilo transakcije sigurnijima i češćima, a time i jeftinijima, što bi pomoglo potrošačima. izjavila je Lagarde. Dodala je da, iako je slučaj digitalne valute „univerzalan”, treba ga istražiti „ozbiljno, pažljivo i kreativno”.

You may also like

0 comments