Hoće li Sobranje potvrditi Zaevljevu vladu?

Sjednica Sobranja na kojoj će biti predstavljen program buduće vlade Makedonije i sastav kabineta mandatara Zorana Zaeva zakazana je za danas, a rasprava može trajati najduže 48 sati, pa se očekuje da će glasanje biti najkasnije do srijede u ponoć.

Kabinet predsjednika Sobranja Talata Xhaferija saopćio je da je program i prijedlog nove vlade već dostavljen zastupnicima. Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije i mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev izjavio je da očekuje da će vlada biti formirana do srijede uvečer. “Sjednica je zakazana za utorak, rasprava bi trebala trajati dva dana, što znači da će vlada biti izabrana do srijede uvečer. Nadam se da se ovaj krajnji rok neće do kraja iskoristiti, uzimajući u obzir prethodna iskustva”, rekao je on novinarima nakon davanja izjave u uredu javnog tužioca za organizirani kriminal i korupciju, a povodom tužbe za korupciju koju je SDSM podnio protiv bivše vlade i ministara, prenosi MIA.

Prema njegovim riječima, prvo što će vlada učiniti bit će ukidanje vanjskog testiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Kako je rekao, nova vlada razvijat će se u dva smjera: u smjeru reformi i poboljšanja života građana, prenosi Tanjug.

Sastav vlade

Novu vladu činit će članovi Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i dviju albanskih partija – DUI-ja i Alijanse za Albance. Pokret “Besa” Bilala Kasimija, koji je ranije podržao formiranje parlamentarne većine, odlučio je ne učestvovati u vlasti, jer mandatar nije prihvatio njihove principe, uključujući i kontroverzni zahtjev koji se odnosi na redefiniranje države.

Predsjednik stranke Kasimi izjavio je da je pitanje hoće li taj pokret glasati za novu vladu, prenosi Tanjug. Za novu vladu treba glasati najmanje 61 zastupnik od ukupno 120, koliko ih ima makedonski parlament. Stranke nove koalicijske vlade (SDSM, DUI i Alijansa za Albance) u parlamentu imaju podršku ukupno 62 zastupnika.

U opoziciji će nakon 11 godina vlasti biti najutjecanija stranka VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Pet i po mjeseci od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija bi trebala dobiti novu, reformsku vladu, koja bi tu zemlju trebala izvući iz duboke političke krize koja traje gotovo tri godine. SDSM je najavio da će od Specijalnog državnog tužioca tražiti odgovor na pitanje vodi li se protiv bilo kojeg predloženog člana kabineta krivični postupak.

You may also like

0 comments