Hoće li se Tony Blair vratiti u politiku?

Nekadašnji britanski premijer Tony Blair spomenuo je mogući povratak u politiku u intervjuu u petak kako bi pomogao novom uzletu lijevog centra i usprotivio se konzervativcima koji vode zemlju prema “tvrdom Brexitu”.

“Ne znam ima li kakve uloge za mene. Osjećam li se snažno prozvan? Da. Jesam li motiviran? Da. Kakve pouke da izvučem za sebe? Čime bih točno mogao pridonijeti? Pitanje ostaje otvoreno”, ističe 63-godišnji Tony Blair u izdanju časopisa Esquire za studeni.

Te su riječi smjesta izazvale špekulacije u britanskom tisku o eventualnom “comebacku” tim više što je najavio zatvaranje kontroverzne tvrtke za savjetovanje vlade – Tony Blair Associates (TBA).

Izabran za premijera prvi put 1997., Tony Blair zaslužan je za tri pobjede zaredom njegove Laburističke stranke na parlamentarnim izborima na osnovi programa lijevog centra. No, rat u Iraku 2003. koji je trajno uronio zemlju u kaos i nasilje, zasjenio je njegove rezultate i učinio ga vrlo nepopularnim. “Postoji velika reakcija protiv politike koju predstavljam. No, mislim da je prerano reći da je centar pobijeđen. Na kraju krajeva, mislim da će se nanovo nametnuti. To nam je izazov kojemu moramo težiti”, naglašava Tony Blair koji je nakon odlaska iz Downing Streeta 2007. stekao bogatstvo aktivnostima savjetovanja, posebice za američku investicijsku banku JPMorgan Chase.

Žestoki protivnik lijevog čelnika laburista Jeremyja Corbyna, nekadašnji premijer smatra da “britanska politika doživljava pravu tragediju ako se nudi izbor između konzervativne vlade na putu prema tvrdom Brexitu i laburista krajnje ljevice koji zastupaju program koji nas vraća u šezdesete godine”.

You may also like

0 comments