Hoće li se posjet kancelarke instrumentalizirati u kampanji?

Savezna kancelarka Angela Merkel danas putuje u Tursku. Tema razgovora bit će izbjeglička kriza. Nakon terorističkog napada u Ankari ovo putovanje, pred izbore u Turskoj, predmet je sve većih kritika.

Kada šefice i šefovi vlada žele otputovati u države u kojima je u tijeku izborna kampanja, onda većinom dobro razmisle šalju li time signal da podržavaju kandidate na izborima ili kandidate podržavaju nesvjesno. Odluka Angele Merkel da otputuje u nedjelju u Tursku naišla je na veliku kritiku njemačke oporbe. Kancelarka se uputila na “minsko polje” i daje Erdoganu pomoć u izbornoj kampanji, izjavila je Claudia Roth (Zeleni) na jednoj raspravi u parlamentu. Sevim Dagdelen, političarka Ljevice turskog podrijetla zatražila je od Merkelove da ne razgovara s Erdoganom. “Erdogan ne bi više smio biti partner njemačke vlade”, rekla je Sevim Dagdelen i dodala: “Ako se Merkel ipak susretne s despotom pokazat će da joj je svejedno za žrtve iz Ankare.” Ali, ako se pažljivije pogleda situaciju s izborima, Erdogan zapravo nije nikakav kandidat. Bit će održani parlamentarni izbori, a predsjednik je po Ustavu orijentiran nadstranački. No turski predsjednik je svojim miješanjem u izbornu kampanju i politikom eskalacije prema Kurdima izbore pretvorio u izglasavanje povjerenja prema samom sebi. Sedam dana nakon terorističkog napada u Ankari je situacija i dalje jako napeta. U njemu je ubijeno 100 ljudi, uglavnom pristaša oporbe. To što kancelarka s turskim predsjednikom želi razgovarati prije svega o smanjenju izbjegličkog vala prema Europi, ne umanjuje strah da bi Erdogan njezin posjet mogao instrumentalizirati u izbornoj kampanji.

I iz zastupničkih klubova stižu oprezne izjave. Za posjet Turskoj najviše se zauzeo Hans-Peter Uhl, političar CSU-a, inače stručnjak za unutarnju politiku, koji je optužio oporbu da način na koji se ophode prema turskom predsjedniku šteti njemačkim interesima. Kršćanski demokrat Andreas Nick je naglasio da Turska, “bez obzira na svu kritiku, ostaje strateški partner”. Ali njegov stranački kolega i prijatelj Roderich Kiesewetter (CDU) je neuvijeno i nediplomatski govorio o “zatrovanoj ponudi” Erdogana kancelarki da posjeti Tursku, koju ona nije smjela prihvatiti. Erdogan za svoju kooperativnost u cilju svladavanja izbjegličke krize očekuje ustupke u Siriji i u konfliktu s Kurdima. Političar SPD-a Niels Annen smatra kancelarkino putovanje “izrazito ispravnim”, traži međutim da se ona susretne s predstavnicima oporbe, kako bi izbjegla da ostavi dojam da daje potporu Erdoganu u izbornoj kampanji. Ali susret s oporbom još nije planiran.

Na puno kritika od strane oporbe i SPD-a naišao je jedan zahtjev predsjednika Europske komisije Jeana Claudea Junckera. On je pred Europskim parlamentom predložio da se Turska proglasi sigurnom zemljom. Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière o tome je već govorio. To bi značilo da izbjeglice koje preko Turske dolaze u Europu nemaju pravo na azil. Političar SPD-a Dietmar Nietan nazvao je ovaj zahtjev “smiješnim”. Političarka Zelenih Inge Höger ocijenila je kancelarkino putovanje “cinizmom”. Predsjedatelj Zelenih Cem Özdemir rekao je da je turski predsjednik Erdogan sam postao “personifikacija uzroka za bijeg”. (DW.de)

You may also like

0 comments