Hoće li se otkazati summit u Singapuru?

Sjeverna Koreja u srijedu je zaprijetila otkazivanjem prijelomnog sastanka između vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa ako SAD ustraje na tome da Sjeverna Koreja potpuno odustane od nuklearnog oružja.
“Bude li SAD nastojao na tome da nas satjera u kut i prisili na jednostrano napuštanje nuklearnog oružja, nećemo više biti zainteresirati za takav dijalog te ćemo ponovno razmotriti odlazak na (sjevernokorejsko) – američki summit”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan, a prenijela agencija KCNA.

Sjeverna Koreja objavila je da također nije voljna odustati od svojeg nuklearnog oružja u zamjenu za gospodarsku pomoć. “Nikad nismo imali ikakva očekivanja od američke pomoći za naš gospodarski razvoj”, rekao je dužnosnik.

Kim je ranije u srijedu iznenada prekinuo pregovore sa Seulom i zaprijetio otkazati sastanak s Trumpom zbog zajedničkih američko-južnokorejskih vježbi koje su počele u petak.

Sjevernokorejsko vodstvo otkazalo je summit s Južnom Korejom – zakazan za kasnije tijekom dana – zbog tzv. vježbi Max Thunder, koje zajedno izvode Washington i Seul, objavilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje u izjavi.

SAD i Južna Koreja ustraju na tome da su vježbe isključivo u obrambene svrhe. No Sjeverna Koreja doživljava ih kao “vojnu provokaciju protivnu pozitivnom političkom razvoju na Korejskom poluotoku”, prenijela je KCNA. Bijela kuća je objavila da će “neovisno” pratiti što je Sjeverna Koreja objavila te nastaviti blisko surađivati sa saveznicima.

Seul je sjevernokorejsku odluku o otkazivanju susreta opisao kao “vrijednu žaljenja”. Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja u izjavi je istaknulo da je taj potez “vrijedan žaljenja” te da ne odgovara duhu i svrsi dogovora postignutog između vođa dviju zemalja.

Vlada ostaje privržena Deklaraciji iz Panmunjona postignutoj u travnju na summitu dviju Koreja i poziva Sjevernu Koreju da se vrati na razgovore “čim prije moguće”, navodi se u priopćenju.

Summit koji se trebao održati u srijedu trebao je uslijediti kao nastavak povijesnog susreta između sjevernokorejskog čelnika Kima i južnokorejskog predsjednika Monn Jae Ina u travnju, tijekom kojega su se dvojica čelnika složila o tome da će zajednički raditi na trajnom mirovnom sporazumu i uklanjanju nuklearnog oružja s poluotoka.

You may also like