Hoće li se Kina pridružiti zračnim udarima na Islamsku državu?

Francuski borbeni lovci izvršili su u nedjelju svoje najveće napade na Islamsku državu u Siriji u njezinim uporištima u Raqqi samo dva dana nakon što je ta militantna skupina preuzela odgovornost za usklađene terorističke napade u kojima je ubijeno više od 130 ljudi, priopćilo je ministarstvo obrane. “Napad…koji je uključivao 10 mlaznih lovaca izveden je istodobno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana. Bačeno je dvadeset bomba”, stoji u priopćenju u kojem se dodaje da je do napada došlo u nedjelju navečer.

Uslijed maskara u Parizu u kojemu je ubijeno 128 ljudi, a ranjeno preko 300 veliki broj država je pružio pomoć i utjehu Francuskom narodu. Isto to je učinila i Kina.  Kako donosi Britanski Express postoje indicije da bi se Kina mogla pridružiti Ruskim snagama koje napadaju Islamsku državu koja je preuzela odgovornost za krvoproliće u Parizu. Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je pojačati napore u iskorjenjivanju tzv. Islamske države uslijed ovotjednih nemilih događaja.  Kineski premijer Li Keqiang izrazio veliki bijes i osudio napade u Francuskoj prijestolnici.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine, Hong Leid, izjavio je da je terorizam učestala pojava koja prijeti cijelim čovječanstvom. Isto tako naglasio je da Kina podržava Francusku u čuvanju svoje nacionalne sigurnosti i stabilnosti te njene operacije usmjerene protiv terorista.  Iako među dosada identificiranim žrtvama nema kineskih državljana Kineska nacionalna turistička administracija izdala je podatak po kojemu je oko 1300 kineskih državljana bilo u Parizu ovaj petak. Izjave visokih kineskih dužnosnika upućuju na scenarij gdje bi se Kina mogla pridružiti Rusiji u ofenzivi protiv tzv. Islamske države.

*Preveo i prilagodio  Pavao Škoko Gavranović

You may also like

0 comments