Hoće li se Besa pretvoriti u političku artikulaciju ili svealbanske nerede?

Na svealbanskoj prosvjednoj šetnji koja je najavljena za 13. lipnja bit će, osim neopozive ostavke Gruevskog i Ahmetija, postavljeni i neki drugi zahtjevi. No njih je teško riješiti u doba nacionalne krize u Makedoniji.

Politička kriza i sporost kojom se ona rješava, kao i nepovjerenje u to da bi razgovori predstavnika vlasti i oporbe 10. lipnja u Bruxellesu mogli donijeti bilo kakvo rješenje, povećali su nezadovoljstvo i među izvanparlamentarnim albanskim političkim čimbenicima u Makedoniji. Glas tog revolta bit će izražen 13. lipnja na svealbanskom prosvjednom maršu u organizaciji pokreta „Besa“.„Osnovni zahtjevi tog prosvjeda su neopozive ostavke vlade, Nikole Gruevskog i Alija Ahmetija, zbog utjecaja stranaka na državne institucije, zloupotrebe tih institucija, neuspjeha eurointegracije i antialbanskog pristupa problemima“, rekao je predsjednik Koordinacijskog vijeća pokreta „Besa“ Bilal Kasami: „Zatražit ćemo od (vođe oporbenih socijaldemokrata Zorana, op.ur.) Zaeva da objavi sve materijale koji se odnose na montirane slučajeve. U suprotnom, smatrat ćemo da je i on dio onih koji prikrivaju kriminal. Smatramo da, nakon objavljivanja snimaka (što se u javnosti predstavlja kao „bombe“, op.ur.) i neuspjeha u obrani albanskih zahtjeva, DUI i DPA (albanske stranke, op.ur.) više nisu predstavnici Albanaca u Makedoniji i da nemaju mandat da odlučuju o Albancima u bilo kakvim pregovorima.“ Kasami najavljuje da će biti zatraženo i to da albanski bude službeni jezik na čitavom teritoriju zemlje, da se sredstva iz proračuna pravedno raspoređuju i da se postigne dogovor o redefiniranju Makedonije kao zajedničke države Albanaca i Makedonaca. Činjenica da je marš zakazan samo tri dana poslije razgovora čelnika u Bruxellesu pokazuje sumnju u to da će na njima biti donesene bilo kakve odluke, ali i to da među političkim predstavnicima Albanaca ne vlada povjerenje. Iz „Bese“ su već najavili da će tražiti ostavku svih ministara DUI-a, budući da oni nisu uspjeli uspješno okončati nijedan od proces za koji su odgovorni.

Pokret „Besa“, koji se deklarira samo kao inicijator ali ne i organizator prosvjeda, pozvao je i druge albanske političke stranke – Pokret za reformu DPA, Nacionalni demokratski preporod, nevladine organizacije, intelektualce, umjetnike, novinare i druge javne ličnosti – da zajednički formiraju Savjet za organizaciju prosvjednog marša koji će se održati „pod albanskom zastavom i uz zvuke albanske himne“. Iz svega toga može se zaključiti da prosvjed neće biti samo građanskog karaktera. Analitičar Iseni Saliu kaže da postoji „milijun razloga“ zbog kojih bi Albanci u Makedoniji trebali prosvjedovati protiv aktualne vlade – ali ne samo oni. „Kao što su se 17. svibnja mnogi građani Albanci priključili oporbenim prosvjedima koje je organizirala Socijaldemokratska stranka (SDSM), isto tako bi se i mnogi Makedonci, bez ikakvih predrasuda, trebali pridružiti prosvjedu koji najavljuje ‘Besa’, a očekujem da će mu se pridružiti i druge oporbene stranke i građanske organizacije. Šteta koju je ova vlada nanijela građanima Makedonije vrlo je velika, pa bi zato velik i širok trebao biti i svaki prosvjed protiv njene politike, bez obzira na to tko taj prosvjed organizira, odnosno tko je njegov inicijator. Iako nijedan albanski politički subjekt nije imao hrabrosti pozvati albanske građane da podrže oporbeni prosvjed 17. svibnja, makedonske oporbene stranke morale učiniti upravo to – da pokažu hrabrost i javno pozovu svoje članove i pristaše da se pridruže prosvjedu 13. lipnja. Upravo to što su 17. svibnja građani iz svih zajednica zajednički iskazali svoj revolt, bilo je ključno za to da se međunarodna zajednica uključi u rješavanje krize u Makedoniji. Tako će biti i ubuduće“, ocjenjuje Saliu.

Pokret „Besa“ u posljednjem trenutku je otkazao ranije javno najavljeno sudjelovanje u velikim prosvjedima protiv vlade koji su održani 17. svibnja i to zbog nezadovoljstva jer je čelnik SDSM-a Zaev prilikom objavljivanja audio-snimaka poštedio čelnike Demokratske unije za integraciju (DUI). „Na osnovu objavljenih audio-snimaka može se zaključiti da je za SDSM u vladi samo VMRO-DPMNE, a ne i DUI. Za nas kriminalna vlada nije samo VMRO-DPMNE već i DUI, ocijenio je pokret „Besa“. Za sada je izvjesno da će „bombe“ šutjeti sve do predstojećeg kruga razgovora u Bruxellesu, a hoće li one ponovo „progovoriti“ ovisit će o eventualnom dogovoru na tom sastanku. Objavljivanje audio-snimke za aferu „Monstrum“ odgođeno je zbog osjetljivosti situacije nakon događaja u Kumanovu. Bez obzira na to, „Besa“ nastavlja inzistirati na rješavanju određenih sudskih postupaka koji su u javnosti stekli epitet „kontroverzni“ ili „politički montirani“ slučajevi. Publicist Nijazi Muhamedi smatra, međutim, da bi pokret „Besa“, umjesto što inzistira na oslobađanju zatvorenika, trebao razmotriti kako „mobilizirati široku albansku oporbu“ i stvoriti „jasnu strategiju da se na dostojanstven način afirmira politička uloga Albanaca u prevladavanju trenutne krize“. Muhamedi kaže da bi ta uloga trebala podrazumijevati i „uključenje u demokratske reforme političkog života i institucija koje su pretrpjele totalni kolaps“. (DW.de)

You may also like