Hoće li SAD i Kina dogovoriti kraj trgovinskog rata?

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 62 dolara, balansirajući između nade da bi Sjedinjene Države i Kina mogle uskoro riješiti trgovinski spor i zabrinutosti za svjetski gospodarski rast.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 52,82 dolara Raspoloženje na tržištima ponovo je podigla nada da će Washington i Peking možda ipak izbjeći pravi trgovinski rat. Trodnevni pregovori završili su bez konkretnih najava ali bi dvije strane do kraja mjeseca mogle održati još jedan sastanak na visokoj razini.

“Raspoloženje se znatno popravilo a optimizam zbog trgovinskih pregovora raspirio je apetit za rizikom”, konstatira u bilješci klijentima Jasper Lawler iz London Capital Groupa. Rast cijena zakočila je ipak zabrinutost za svjetsko gospodarstvo, s obzirom na učestale naznake da bi kineski gospodarski rast u 2018. i 2019. mogao biti najslabiji od 90-ih godina prošlog stoljeća.

Kina namjerava sniziti ciljanu stopu gospodarskog rasta u 2019. na šest do 6,5 posto, u odnosu na oko 6,5 posto zacrtanih za 2018., kazali su izvori u vladi. Predložena zacrtana stopa gospodarskog rasta bit će objavljena u ožujku na godišnjem zasjedanju parlamenta. Vodeći kineski dužnosnici prihvatili su prijedlog sredinom prosinca na godišnjem zasjedanju o ekonomskom planiranju, potvrdila su četiri izvora upućena u ishod sastanka.

Zasjedanje je zatvoreno za javnost. U državnom uredu za informiranje nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom informacije o nižoj zacrtanoj stopi rasta. Očekuje se da će podaci koji će biti objavljeni tokom siječnja pokazati da je kinesko gospodarstvo prošle godine poraslo oko 6,6 posto, najslabije od 1990. godine. Analitičari predviđaju daljnje posustajanje rasta u ovoj godini do stupanja na snagu najavljenih poticajnih mjera. “Rast će teško (ove godine) nadmašiti 6,5 posto a moglo bi biti problema bude li niži od šest posto”, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti teme.

U uvjetima posustajanja ekonomskih aktivnosti vodeći kineski dužnosnici pozorno prate razinu zaposlenosti jer bi kompanije mogle biti prisiljene otpuštati radnike s obzirom na trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, tvrde upućeni izvori. Da bi se ostvario službeni cilj o udvostručenju BDP-a i dohodaka u drugom desetljeću 21. stoljeća i Kina postala “umjereno prosperitetna zemlja”, aktivnosti bi u iduće dvije godine trebale rasti oko 6,2 posto, napominje Reuters. “Kada se uzmu u obzir zaposlenost, dohoci i stabilnost, u ovoj nam je godini potreban rast od najmanje šest posto”, naveo je jedan od izvora.

Vlada planira i za ovu godinu zacrtati stopu inflacije od tri posto, pri čemu im posustajanje rasta cijena u posljednje vrijeme otvara manevarski prostor za stimuliranje potrošnje. Podaci objavljeni ovoga tjedna pokazali su da je inflacija u prosincu kliznula na 1,9 posto, s 2,2 posto u studenom, što znači da je bila ispod zacrtane razine za cijelu 2018. godinu.

Većina analitičara snizila je procjene svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini ispod tri posto a neki strahuju i od recesije uslijed trgovinskih sporova i spiralnog povećanja zaduženosti. Na strani ponude tržišta podupire smanjena opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača predvođene Rusijom. One su odlučile smanjiti proizvodnju od početka ove godine za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi potaknule smanjivanje zaliha i poduprle tržišta.

Dodatnu potporu cijenama pruža i smanjeni izvoz nafte iz Irana od studenog prošle godine kada je SAD ponovo Teheranu uveo sankcije zbog nuklearnog programa. Nastojanja vodećih proizvođača neutralizira veća proizvodnja u Sjedinjenim Državama, koja je u 2018. porasla za dva milijuna barela dnevno, na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

U konzultantskoj kući JBC Energy ovog su tjedna procijenili da je početkom 2019. “znatno premašila 12 milijuna barela dnevno”. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 59,48 dolara, što znači da je porasla 1,24 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

 

You may also like

0 comments