Hoće li Rajoy ostati na vlasti?

Španjolski premijer Mariano Rajoy izjavio je u četvrtak kako vjeruje da će njegova Narodna stranka desnog centra krajem ovog mjeseca dobiti podršku parlamenta za formiranje manjinske vlade zahvaljujući suzdržanosti najveće oporbene stranke lijevog centra, PSOE, prilikom glasovanja, čime bi Španjolska nakon deset mjeseci mogla izaći iz političke blokade.

“Neću biti nikakvih uvjeta. Sada je najvažnije što prije formirati vladu te izbjeći treće izbore, a kasnije ćemo razgovarati o porezima i ostalome”, izjavio je Rajoy u obraćanju medijima pomirljivim tonom nakon potresa koji je izbio u suparničkoj stranci lijevog centra, Španjolskoj socijalističkoj radničkoj stranci (PSOE).

U subotu je odstupio s dužnosti predsjednik PSOE-a Pedro Sánchez nakon što je izgubio povjerenje većine članova stranke. Sánchez je ušao u pregovore oko sastavljanja velike lijeve koalicije s Podemosom, Ujedinjenom ljevicom te regionalnim strankama koje podržavaju organiziranje referenduma u pokrajinama Kataloniji i Baskiji. Većina članova izvršnog odbora PSOE-a ne želi biti dio koalicije “stranaka koje prijete teritorijalnoj cjelovitosti Španjolske”.

Oni su se umjesto toga opredijelili za suzdržanost prilikom glasovanja, što bi omogućilo konzervativcima Narodne stranke ostanak na vlasti, gdje se nalaze od 2011. godine. No ta vlada trebala bi biti manjinska i nestabilna. Iako službenog datuma o glasovanju u parlamentu nema, ono će se najvjerojatnije održati u posljednjem tjednu listopada jer 31. listopada istječe rok za postizanje sporazuma o formiranju vlade. Ukoliko četiri najveće stranke ne postignu sporazum, Španjolci će 18. prosinca na nove izbore, treće u manje od godinu dana.

PSOE procjenjuje da na tim izborima ne bi postigao dobar rezultat i smatra da je bolje konsolidirati stranku te čekati neku novu priliku, posebno nakon rascjepa unutar stranke na pristaše Sáncheza i njegove protivnike te nužnost organiziranja stranačkih izbora. Privremeni lider stranke Javier Fernández tek se mora sastati s ostalim članovima i potvrditi suzdržavanje od glasovanja. Rajoy napominje da se želi naći s njim “kada god želi”. PSOE je na izborima u lipnju, pa potom i na ponovljenima u prosincu, zabilježio najlošiji rezultat u svojoj povijesti.

Narodna stranka ima 137 zastupnika, a za sastavljanje vlade potrebno joj je 176, u parlamentu s 350 mjesta. PSOE ima 85 mjesta, Podemos i Ujedinjena ljevica zajedno 71, a stranka centra Građani 40. Pregovori među ovim strankama bezuspješno su se vodili mjesecima, no nakon naizgled nezanimljivih regionalnih izbora u Galiciji i Baskiji prije dva tjedna došlo je do rascjepa u PSOE-u, koji je otvorio Narodnoj stranci put prema vlasti. Izbori u tim dvjema pokrajinama bili su svojevrstan test uoči potencijalnih općih izbora u prosincu. U Galiciji je Podemos, u sklopu koalicije “Plima”, dobio isti broj zastupnika kao PSOE, čime su socijalisti došli u situaciju da bi mogli izgubiti dominaciju na lijevom spektru.

Ti izbori bili su okidač za Sánchezovu smjenu, ali i za moguće destabiliziranje regionalnih vlada u nekim dijelovima zemlje, s obzirom na činjenicu da PSOE u regijama poput Aragona i Valencije upravlja zahvaljujući koalicijskoj podršci manjinskog Podemosa. Pablo Iglesias, vođa Podemosa, naznačio je moguće pucanje koalicija s PSOE-om ukoliko se njihovi članovi iz tih regija suzdrže od glasovanja i omoguće Rajoyu ostanak na vlasti. Podemos je bio zagovornik stvaranja alternativne lijeve koalicije sa Sánchezom.

Španjolska se blago oporavlja od dugogodišnje krize, uz gospodarski rast od 3 posto ali i stopu nezaposlenosti od 19,4 posto, što ju svrstava na drugo mjesto u EU nakon Grčke.

You may also like

0 comments