Hoće li postići dogovor, summit EU ulazi u četvrti dan

Milijarde za oporavak
Samit čelnika zemalja članica EU ušao je u ponedjeljak u četvrti dan, dogovora o sedmogodšnjem proračunu i fondu za oporavak još nema te je za 16 sati zakazan nastavak na koji se u Bruxelles treba vratiti hrvatski premijer.

U nedjelju se samit cijeli dan odvijao u manjim skupinama, a plenarno zasjedanje je odgađano cijelo popodne. Čelnici EU-a konačno se okupili u punom sastavu na radnoj večeri u 19.20, koja je trajala do 23.30 sati. Tada je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odredio 45-minutnu pauzu, kako bi obavio još nekoliko sastanaka s pojedinim čelnicima, ali tih 45 minuta protegnulo se na cijelu noć.

Nešto prije 6 sati ujutro čelnici su se ponovno nakratko okupili, a Michel je zakazao nastavak u ponedjeljak u 16 sati. Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji putuje u Zagreb kako bi na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predstavio sastav svoje nove vlade, trebao bi se zatim vratiti u Bruxelles na nastavak produljenog samita.

Pregovori čelnika EU-a, koji već četvrti dan pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun i fond za oporavak, zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak. Četiri štedljive zemlje – Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija – traže, prema diplomatskim izvorima, da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodijeljevalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

Prema prvotnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 mlijardi zajmova. Čelnici EU-a pokušavaju dogovoriti sveobuhvatni paket težak preko 1800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun u visini od 1074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 miilijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro burzovni indeksi pali jer čelnici Europske unije ni nakon tri dana pregovora nisu postigli dogovor o pomoći gospodarstvu, kojemu prijeti duboka recesija. Europski ulagači razočarani su jer ni nakon tri dana pregovora čelnici Europske unije nisu postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu EU-a u iznosu od oko 1.800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun u visini od 1.074 milijarde eura i instrument za oporavak od 750 milijardi. Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je da je određeni napredak postignut, ali je upozorio da bi pregovori mogli i propasti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u jednom od svojih izlaganja tijekom sinoćnjeg plenarnog zasjedanja u Bruxellesu rekao je čelnicima zemalja Europske unije da imaju izbor – biti državnici ili samo političari u prolazu na Europskom vijeću.

Europski nedogovor na krizu izazvanu covidom-19 po njemu znači razvodnjavanje robusnog odgovora koji je predložila Europska komisija, a koji su podržale 22 zemlje, demonstriranje razjedinjenosti, emancipiranje duboko ukorijenjenog nepovjerenja među liderima kada je riječ o vladavini prava i upravljanju i provođenju nacionalnih reformi.

Istaknuo je i da na taj način čelnici pokazuju političku slabost prema vlastitim državama, građanima, biznisu, medijima i financijskim tržištima, umjesto da se generira entuzijazam, optimizam i rješenje

You may also like

0 comments