Hoće li OPEC produžiti smanjenje proizvodnje?

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 62 dolara budući da je pozornost trgovaca usmjerena na skorašnji sastanak Organizacije zemalja-izvozonica nafte (OPEC) na kojem bi trebala biti donesena odluka o produljenju razdoblja smanjene opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,34 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,56 dolara.

Analitičari objašnjavaju kako bi se cijene na londonskom tržištu prema općim procjenama trebale kretati unutar ograničenog raspona od 61 do 63 dolara u očekivanju rezultata sa sastanka OPEC-a koji je najavljen za 30. studenog.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom ograničili su proizvodnju ove godine kako bi smanjili prekomjernu opskrbu i poduprli cijene. Očekuje se da će idućeg tjedna produljiti razdoblje smanjene opskrbe do kraja iduće godine. Prema važećem bi sporazumu proizvodnja trebala biti smanjena za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka.

“Opće je uvjerenje da bi sve osim produljenja moglo proizvesti značajan negativni efekt… Dakle, tržište samo čeka potvrdu da će OPEC to i učiniti”, tumači Ole Hansen iz Saxo Banka.

Neki ipak sumnjaju u spremnost pojedinih sudionika u sporazumu, uključujući Rusiju, da nastave ograničavati opskrbu, pa su trgovci oprezni.

“Ne možemo izbjeći fokus na aktualno dugo razdoblje popunjenih pozicija u nafti. Treba ih podupirati nizom vijesti koje podižu cijene”, razlaže Hansen. “Budući da je u proteklih tjedan i pol vladalo određeno zatišje, cijene su kliznule… naniže”, dodaje. Najviše ih ipak muči pojačana aktivnost bušenja u SAD-u, predvođena proizvođačima nafte iz škriljaca.

Konzultantska grupa Westwood Global Energy smatra da će američka proizvodnja rasti još i brže nego što pokazuje povećanje broja bušotinskih postrojenja u prošlom tjednu, na 738, u odnosu na 316 zabilježenih sredinom 2016. godine, jer proizvođači u prosjeku proizvode više nafte po bušotini.

“Westwood Global Energy prognozira 18-postotno povećanje na aktivnim bušotinskim postrojenjima u 2018. ali i snažniji rast potražnje na određenim uslužnim područjima budući da su kompanije usredotočene na učinkovitost i njihova je ponuda povoljnija”, tumače.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 60,33 dolara, što znači da je porasla 43 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like