Hoće li nuklearna industrija iskoristiti potrebu za čistom energijom?

Nuklearna je energija bila posljednjih godina suočena s ozbiljnim izazovima zbog različitih faktora: veća konkurencija na tržištu zbog sve nižih cijena benzina, obnovljive energije koja dobiva novčane poticaje te spori rast u potražnji za strujom na određenim tržištima. No neki novi pokazatelji govore kako bi nam nuklearna energija mogla 2018. biti važnija nego ikada do sada.
U Americi je nekoliko nuklearnih elektrana bilo preuranjeno ugašeno, a najavljeni su prekidi rada na nekim ostalim nuklearnim postrojenjima. No u svaki od tih primjera doveo je do većih ukupnih emisija u atmosferu te do većih cijena struje na tržištu.

Stručnjaci tvrde kako je praktično nemoguće državama s velikom ekonomijom imati pouzdani električni sustav s niskim emisijama ako se država ujedno ne oslanja na nuklearnu energiju. Čini se kako će Njemačka morati naučiti tu lekciju na najteži mogući način.

Preveo: Ivo Ott

Danas je više od 50 nuklearnih elektrana usred izgradnje, a planira se još 150 novih postrojenja diljem svijeta. Tempo izgradnje takvih postrojenja je sve veći od devedesetih. Ove se godine očekuje kako će četrnaest novih elektrana započeti s radom. Kompanija Westinghouse i kompanija Framatome gradu u Kini, a očekuju završiti projekte ove godine.

Prvi od četiri izgrađena reaktora u UAE je izgradila korejska kompanija Kepco, na vrijeme i unutar zadanog budžeta. Takvi rezultati pokazuju kako nema ništa u nuklearnoj industriji što bi predstavljalo prepreku takvoj izgradnji.

U međuvremenu se neki od najvećih igrača u nuklearnom sektoru počinju reorganizirati i postaju spremniji nositi se sa svjetskim tržištem.

Restrukturiranje kompanije Areva u sistem kompanije Framatome i Orano je završeno, a najveći svjetski operater nuklearnih elektrana EDF preuzima vlasništvo Framatome. Ta je kompanija specijalizirana za rad na reaktorima, proizvodnji goriva i uslugama povezanim s nuklearnom djelatnosti. S novim međunarodnim partnerima, i investicijama Francuske vlade, Orano je u dobroj poziciji.

• Brookfield Asset Partners iz Kanade pristali su otkupiti Westinghouse Electric Company, a analitičari predviđaju kako će to pomoći kompaniji zaključiti međunarodne ugovore koje su pokušali ostvariti.

• U međuvremenu je drugi po redu najveći vlasnik reaktora u Kini spojen s China National Nuclear Company (CNNC), kako bi se stvorila jaka kompanija sa 100 tisuća zaposlenika namijenjena izvozu.

Takve reorganizacije u kompanijama će zasigurno ove godine sa sobom donijeti i mnoge nove ugovore u poslovanju nuklearnom energijom diljem svijeta. U današnje je vrijeme jedan od većih čimbenika utjecaj na okoliš i klimatske promjene. Zemlje ulažu u nuklearne projekte ili bar u očuvanje postojećih nuklearnih elektrana. U zemljama poput SAD-a, Europske unije, Južne Koreje i drugima nuklearna je energija izvor najčišće struje za okoliš.

Zato su emisije ugljičnog dioksida po stanovniku manje u Francuskoj nego u susjednoj Njemačkoj. Dok Francuzi dobivaju 75 posto svoje ukupne struje iz nuklearnih izvora Njemačka je odlučila zatvoriti vrata svim svojim nuklearnim elektranama. Zahvaljujući velikoj koncentraciji proizvodnje struje iz nuklearnih i hidroelektrana, Ontario je prešao na način opskrbe strujom koji potpuno isključuje ugljične misije u atmosferu. Posljednja elektrana na ugljen u Kanadi zatvorena je 2014. godine. Svi su stručnjaci suglasni kako je nuklearna energija jedini mogući čisti put za suočavanje s problemima globalnih klimatskih promjena.

Međutim, niske cijene prirodnog plina pomogle su da ugljen, kao najveći izvor struje u SAD-u, bude zamijenjen, što je odlično ako se uzmu u obzir štetne emisije koje proizlaze iz ugljena kao energenta. No, porastom broja plinskih elektrana, emisija u atmosferi postaje viša, donosi portal World Nuclear News.

Sve veća ovisnost o plinu podiže cijenu izvoza i stvara probleme pri izgradnji plinovoda. Očekuje se kako će veća proizvodnja nafte i plina u SAD-u do 2022. godine postati velik ekonomski i geopolitički čimbenik. Zagovornici proizvodnje i korištenja plina tvrde kako će cijene ostati niske, no nagli su se porasti u cijenama i prije događali na tržištu i tako remetili mir među državama. Ako uzmemo u obzir kako su nakon SAD-a. najveći proizvođači Rusija, Iran i Katar priča se dodatno komplicira.

Tehnološke inovacije pomažu nuklearnoj energiji postati konkurentnijom prema drugim izvorima. Napredne nuklearne elektrane koriste različite nove tehnologije što čini elektrane sigurnijima i jeftinijima za izgradnju. Dodatno, trend je postao graditi male nuklearne reaktore koje proizvođač radi u svojoj tvornici i dostavlja u elektranu. Zato je broj novih nuklearnih kompanija, samo u Angloamerici porastao za 56 posto u tri godine.

Kako bilo, potražnja za čistom energijom je viša nego li je ikada bila, jedino je pitanje hoće li nuklearni sektor iskoristiti ovu situaciju.

You may also like

0 comments