Tisuće izbjeglica probilo se u subotu iz Grčke u Makedoniju, pri čemu je bilo i ozlijeđenih Nakon proboja blokade na granici, umorne izbjeglice odmaraju se na željezničkoj postaji u Gevgeliji Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović jučer je prvi put komentirao izbjegličku krizu u Makedoniji i Srbiji.

“Zemlja smo koja je kada je bilo najteže dobila tuđu pomoć i u skladu sa svojim mogućnostima, koje su male, ali postoje, spremni smo pomoći i to ćemo napraviti. Moramo biti ljudi, ako hoćete kršćani, muslimani, imati srca, dati sve od sebe, ne biti sitne gazde i sitni žicari. Tu se ne radi o vrećama kupusa, to su ljudi, ljudi koji su očajni, koji bježe iz teške situacije i ne možete ih dočekati pendrecima” rekao je Milanović i pojasnio da Hrvatska ne može imati strategiju za izbjeglice jer je nema ni Europa, ali, napomenuo je, Hrvati će biti solidarni, donosi Večernji list.

Europska unija želi “pročistiti” azilante i tražitelje azila u Uniji te dio njih vratiti u države iz kojih su došli, a prvi bi na popisu za povratak najvjerojatnije bili građani balkanskih država, posebno Srbije, Kosova i Albanije, koji su po broju tražitelja azila uz bok Sirijcima. U Bruxellesu smatraju kako je neophodno na europskoj razini usuglasiti popis sigurnih zemalja podrijetla, država u kojima ne prijeti progon, u Europi i izvan nje, u koje bi vraćali azilante i tako smanjili pritisak na članice te otvorili mjesta za one kojima je zaštita zaista potrebna, doznajemo iz Europske komisije. Njihov prijedlog je na stolu, kažu, no države članice se trebaju usuglasiti oko plana, što za sada nailazi na otpore pojedinih država.

Proglašenje sigurnih zemalja jedna je od osnovnih sastavnica sveobuhvatnog, zajedničkog plana EU, uz relokaciju izbjeglica, kao odgovor na imigrantsku i humanitarnu krizu, a o kojoj će predsjednik EK Jean-Claude Juncker govoriti u obraćanju građanima Unije 9. rujna. Usto, špekulira se i o tome da se pojača pritisak da treće zemlje u okruženju kriznih područja, otkud u Europu dolazi najviše ljudi, poput Kuvajta ili Saudijske Arabije, prihvate neke od izbjeglica iz tog dijela svijeta. Jučer je u Makedoniji, uz povremene sukobe s vojskom i policijom, nastavljen priliv nekoliko tisuća imigranata s granice s Grčkom, a u Srbiju je iz Makedonije ušlo najmanje pet tisuća novih izbjeglica, čije je krajnje odredište neka od bogatijih europskih država. Upravo zbog masovnog dolaska novih azilanata, u posljednje je vrijeme na dnevni red u velikom broju europskih država na red došla reevaluacija stanja na Balkanu, a Njemačka je među prvima skinula Srbiju, BiH i Makedoniju s popisa nesigurnih zemalja. Prema posljednjim službenim statistikama Eurostata, najviše stranaca azil traži u Njemačkoj. Od siječnja do travnja tamo je predano 97.640 zahtjeva, slijedi Mađarska sa 39.295, Francuska 19.945,

Related Posts