Hoće li nafta do kraja godine prema 100 dolara za barel

Analiza

Dramatična situacija na istoku Ukrajine, napad Huta na Ujedinjene arapske emirate i odgovor te zemlje i Saudijske Arabije te požar na turskom naftovodu povećali su zabrinutost za ponudu te je cijena nafte ovih dana porasla na najviše razine od 2014. godine.

No to nije kraj, suglasni su mnogi, jer gospodarstva se usprkos mjerama protiv širenja Covida oporavljaju te na tržištu nedostaje nafte. Neke zemlje, naime, još nisu uspjele obnoviti konzervirane bušotine iz krizne 2020. godine, a na nekim mjestima postoji značajniji geopolitički rizik proizvodnje i izvoza.

Ohrabruju tek dobri pokazatelji oporavka najvećeg uvoznika energije, Kine, gdje mnogi izvoznici šalju svoje proizvode kako zbog toga što je to tržište gladno uslijed prošlogodišnje energetske krize, ali i zbog napetosti djelomičnog zatvaranja dijela tržišta Europske unije, kao također velikog uvoznika energenata, konkretno za trgovce iz Rusije.

Dok trgovci još procjenjuju učinke spomenutih događaja, Goldman Sachs u svojoj analizi tvrdi kako će nafta krajem ove godine vrlo vjerojatno stajati 100 dolara za barel jer predviđaju daljnju nestašicu ponude i slabu potražnju uzrokovanu Omikronom ili nekom novom varijantom korona virusa.

Ipak neki analitičari naznačuju kako bi moglo doći do značajnijeg oporavka ponude povlačeći paralelu sa studenim prošle godine kada se ponuda oporavila jer je nova varijanta virusa pomogla rasprodaju.
Međutim, nisu svi članovi OPEC+ grupe, koja uključuje naftni kartel predvođen Saudijskom Arabijom i saveznicima poput Rusije i Kazakhstana, uspjeli postići dogovorene ciljeve od 0.4 milijuna barela na dan, što znači kako je ponuda na tržištu još uvijek smanjena, ako znamo kako konzervativnije procjene govore o manjku od nešto više od milijuna barela na dan.

You may also like