Negdje neposredno prije smrti, Ploče, tada u cvatu kao moćna bosanska čak i madžarska izvozna luka, dobiva ime po neumrlom drugu, desnoj maršalovoj ruci, i za priču intrigantno, Edvardu Kardelju, znanom i kao drug Bevc. Drug Bevc je bio boljševik i Slovenac par exellance.

Dugo godina boraveći u Moskvi na kursu ideologije i pucanja koji se zvao KUNMZ oliti Komunistički univerzitet nacionalnih manjina zapada i to u najgora vremena Moskve, razvio je instinkt za preživljavanje na kojem mu je i nešto moćniji Ranković zavidio. On je u Moskvi, na svoju nesreću, bio samo nekoliko puta. Drug Bevc je od povratka u Kraljevinu Jugoslaviju do prekasne smrti, spavao sa pištoljemispod jastuka. Razumljivo, osobito nakon što ga je drug Leka “slučajno” propucao u lovu. Dugo se mistificirao taj pokušaj atentata jednog Iznoguda protiv drugog i stavljao u kontekst sukoba etatiste sa federalistom. Slučajno, pominjući taj slučaj već teško bolesnom Vlajku B… usput stalnom Titovom referentu za sumnjive situacije, samo mi se nasmijao onako kako se odrasli smiju naivnom djetetu.

Ma kakav te etatizam i federalizam spopao… To je bio jedan od serijskih obračuna izmedju partijskih klanova oko uvoza i izvoza ili preciznije rečeno, oko uvoza ruskih energenata i koksa i izvoza na Zapad gdje se debelo zaradjivalo… Rankoviću su se žalili njegovi da mu Bevčevi i Stevini otimaju poslove oko izvoza, a pare ne vraćaju u zemlju tj. u kasu UDBe…

Zapravo, sve je uvijek puno jednostavnije nego što izgleda na prvi pogled. Cherchez l’argent, ništa više. Novac je bio tu. U tonama i to ne metaforičkim, već metričkim. Bevčevi i Stevini su pobijedili Lekine, makar privremeno. Na Brionima su ga sačekali i uz pomoć najbližih mu, servirali maršalu na pladnju, restruktuirali UDBu, doveli SEBI lojalne kadrove, maršalu sagradili par novih rezidencija, organizirali malo nesvrstanih da se ima čime zabavljati i da im se ne miješa u poslove, kupili mu kojeg novog Cadilaca i svi se vratili mljackanju. Genexovi su kompenzirani da ne pametuju, pa se sve se vratilo u mirne vode. Po smrti druga Bevca, bratsvojedinštvujušća luka Ploče je dobila njegovo ime – Kardeljevo. Nije se primilo. Još prije rata je ukinuto mislim.

Nastavilo se odlaskom državne delegacije u sred Zapadnih sankcija u Moskvu, danas znam na poticaj, čitaj tlaku, Astra cluba Zagreb. Kominterna snajka, Kominterna! “Slučajno” brzo nakon toga, supruga “uglednog” političara registrira tvrtku za uvoz plina iz Rusije. Od Sanaderovih vremena, nije bilo ovakve otvorene drskosti i bezobrazluka! Ili je netko dovoljno moćan, unaprijed podijelio indulgencije?! U međuvremenu, stanovito plinarsko društvo si uredjuje trasu Ploče – Sjever, sve priprema za uvoz ruskog LPGa, ne brkati sa LNGom, koji se koristi za auta i bitno je i složeniji i opasniji za prijevoz. No dobro, prolaziti će i onako kroz moju čemernu Hercegovinu, doslovce kroz centre naseljenih mjesta na traci, koja je i onako pred raseljevanjem, pa ako štogod i pukne, well… BiH tu šuti. Niti jedno sarajevsko glasilo nije slovom pomenulo dešavanja koja odlučuju energetsku (i razvojnu) sudbinu države. Radije se bave Republikom Srpskom i 3. entitetom. Isto kao vlada Republike Hrvatske, otokom Krkom.

Tu i pada priča o mobilnom LNG terminalu koji bi možda i na leasing gradila tvrtka Cheniere. Vlada RH joj nije niti odgovorila na ponudu, niti će. Zašto bi sami sebi pucali u nogu i razvaljivali već ugovorene poslove sa Rusijom? Osobito i zato što svi znaju da u zemlji u kojoj ima više izvora energije, cijene logično padaju, te time onemogućavaju ugradnju potrebitih. Ovako sa Pločama, Piranom i ublehom zvanom LNG Krk, imaćemo samo jedan uvozni plin i ubrzo ugašenu domaću proizvodnju koja prijeti da Hrvatsku oslobodi svakog uvoza energenata. Kao što prijeti i trgovini i ugradnji u nju. LNG mobilni terminal na jugu bi i bio logičan jer bi mogao pokriti daleko veće tržište, a mogao bi birati i uvoz, Qatar, UAE, USA i u skoroj budućnosti, cijev preko Jadrana naslonjenu na alžirskotuniski plinovod. I ruski, svakako, no ne kao monopol šake podmićenih okupatora i domaćih izdajnika. Spisak domaćih izdajnika, uskoro će biti dostupan javnosti.

Ipak, nije sve isto. Republika Hrvatska je članica NATO pakta i to kao bitnijeg udruženja nego saveza izvidjačaznanog nam kao EU. Vrh i zapovjedništvo tog saveza, za razliku od EU, zna točno čime se bavi, te osobito KADA se čime bavi. Njih ne interesira tko sa kim trguje, osim ako ne zaprijeti, kao onomad sa Bugarskom i tzv. Južnim tokom, tenk T – 72 ili koja mu inačica iz plinovoda. Tada SAC EUR pošalje članici Saveza fax sastavljen uglavnom od jedne rečenice. Nije nepoznato da je arm.gen. Breedlove, US AF, stručnjak preciznog izražavanja misli u kratkim rečenicama. Takva mu profesija. Jedno jutro će se probuditi i ustanoviti da su mu tri luke (i ono obale izmedju, te otok Vis), okupirane bez opaljenog metka…

Sa ovakvom vladom i ministrima, to je u potpunosti moguće. U potpunosti je moguće da to prodje i s ovakvomopozicijom koja dolazi i na vlast. U potpunosti je moguće da je jedan utjecajni manjinski političar od stanovite pliske tvrtke dobio par stanova na moru da se osiguraju i ti glasovi ako treba. U potpunosti je moguće da će se Ploče jedan dan zvati poput Kardeljeva Vrdoljakovo, po sadašnjem uspješnom ministru gospodarstva. U potpunosti je moguće da će mu Pločani i podići spomenik zahvalni za preživljavanje koji drug Kardelj nikada nije dobio. U potpunosti je moguće da on bude u obliku pozlaćenog ruskog tenka.

Samo jedno nije moguće, da će to naši saveznici gledati skrštenih ruku.

Related Posts