Hoće li konzorcij INA MOL istraživati u BIH umjesto Shella?

Konzorcij INA-MOL zainteresiran je za uključivanje u istraživanje mogućih nalazišta nafte i prirodnog plina na području Bosne i Hercegovine, potvrdio je predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, kako ga u petak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Novalić je kazao kako odustajanje naftne kompanije Shell od ovoga posla neće promijeniti planove vlasti u BiH da se potencijalna nalazišta ipak istraže. “Nama se već najavio INA-MOL u vezi s istraživanjem”, kazao je Novalić. Vlada Federacije BiH u rujnu je primila obavijest Shella da odustaje od provedbe Memoranduma o razumijevanju potpisanog još 2011. godine. Tim je dokumentom bilo predviđeno istraživanje potencijalnih nalazišta nafte i prirodnog plina na masivu Dinarida, koji se kroz BiH proteže od Bihaća do istočnog dijela Hercegovine.

Grube su procjene Zavoda za geologiju FBiH kako bi to područje moglo skrivati zalihe od oko milijardu barela nafte, no samo za početak istraživanja nužno bi bilo uložiti između 300 i 400 milijuna dolara. Novalić ističe da Shellova odluka nema nikakve veze sa samim nalazištima te kako je motivirana isključivo financijskim razlozima odnosno stalnim padom cijena nafte na svjetskom tržištu. “Shell se povukao zato što cijena nafte na svjetskom tržištu toj kompaniji ne jamči prihode da može financirati i razvoj i ispitivanje bušotina na području FBiH”, kazao je entitetski premijer. Podsjetio je kako se Shell iz istih razloga povukao s Grenlanda.

You may also like

0 comments