Hoće li kandidacijski status smiriti sukobe u BIH

Odluka Vijeća za opće poslove Europske unije (GAC) o otvaranju procesa koji bi Bosnu i Hercegovinu doveo do statusa kandidata za članstvo u Uniji, donesena u utorak u Bruxellesu, važan je korak za tu zemlju i mogla bi doprinijeti smirivanju političkih napetosti u njoj, prve su ocjene međunarodnih dužnosnika i bosanskohercegovačkih političara nakon što je deblokiran europski put BiH.

Mogućnost stjecanja kandidatskog statusa poticaj je za daljnju provedbu reformi, ocijenio je u utorak šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, istodobno istaknuvši kako se u ovoj fazi ne bi trebalo baviti nagađanjima koliko će vremena biti potrebno prije nego što taj status bude doista odobren.

“Ova odluka označava početak procesa u kojemu BiH nastoji uhvatiti korak sa susjedima u regiji koji su već kandidati za članstvo u EU. Europska komisija će sada početi detaljno procjenjivati trenutnu situaciju u raznim područjima i sektorima u BiH. To će dovesti do izradi mišljenja o spremnosti BiH da krene naprijed u procesu stjecanja statusa kandidata te eventualno otvori pregovore o pristupanju. Prerano je nagađati o tome koliko će to trajati”, izjavio je Wigemark.

Dodao je kako će brzina i učinkovitost provedbe potrebnih reformi biti čimbenici koji će u konačnici odlučiti koliko će BiH brzo napredovati na putu približavanja EU.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović znatno je optimističniji. Komentirajući odluke i zaključke GAC-a, donesene na zasjedanju u Bruxellesu, Čović je lokalnim medijima kazao kako se nada da će poticaj na europskom putu pomoći stabiliziranju ukupnog stanja u zemlji i smanjenju napetosti prouzročenih najavama o referendumu u Republici Srpskoj, ali je istaknuo kako to znači i da je došlo vrijeme ispuniti sva obećanja koja su političari davali u proteklih deset godina.

“Možemo žaliti što nismo ovo završili u sedmom mjesecu, no možda je ovo i dobar nauk za neke iduće korake, da vrlo jasno shvatimo da imamo prijatelje koji su nam otvorili vrata, a sve dalje je do nas. Koliko dinamično želimo ići na europskom putu da stignemo i Srbiju i Crnu Goru, toliko će nam se i ta vrata otvarati. Moramo znati, uvjeti za ovaj status su do kraja prijateljski olakšani, ali za idući korak, kandidacijski status, morat ćemo izvršiti sve ono što se zadnjih desetak godina obećavalo u BiH”, kazao je Čović kako ga citira agencija Fena.

Zaključci GAC-a od utorka izrijekom ponovo spominju potrebu da BiH riješi problem diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu, odnosno da provede presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”. Upravo to pitanje godinama je kočilo svaki napredak BiH na putu ka članstvu u EU, a do rješenja se nije došlo i zbog toga što je upravo Čović inzistirao da se “u paketu” utvrdi i mehanizam kojim bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata u izbornom porcesu s obzirom na njihovu malobrojnost.

Čović sada najavljuje ponovno otvaranje pregovora o tom pitanu i njegovo rješavanje do idućih općih izbora 2018. godine. “Nema više izigravanja. To je odluka suda koja se mora ispoštovati i mi u nju moramo ugraditi ono što želimo od BiH. Suživota nema bez jednakopravnosti i vjerujem da će to ovaj put motivirati sve da na jedan realan način gledaju na BiH”, kazao je Čović najavivši početak pregovora o ovom pitanju za listopad s ciljem dogovora o novom načinu izbora članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda državnog parlamenta.

Problem referenduma u RS-u o 9. siječnju kao danu entiteta po Čovićevu bi sudu uskoro mogao nestati sam od sebe, iako je to trenutačno velik izazov za stabilnost države i autoritet Ustvanog suda BiH, koji je provedbu referenduma zabranio. “Uvjeren sam da će vlasti u RS-u prilagoditi sve svoje aktivnosti oko referenduma i dana entiteta odlukama Ustavnog suda BiH. Bespotrebno smo napravili tenzije, što je nekome očito trebalo”, kazao je Čović uz ocjenu kako se za desetak dana referendum više neće ni spominjati.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je ipak kako su prijepori oko referenduma očevidno pogoršali sigurnosno stanje u zemlji. Konstatirao je kako ga retorika koja se pritom koristi sve više podsjeća na onu ratnu, zbog čega mogu uslijediti posljedice koje “nikako ne treba podcjenjivati”. “I međunarodne institucije trebaju više razmišljati o sigurnosnim aspektima u BiH nego o ovom političkom nadmudrivanju”, kazao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

You may also like

0 comments