Hoće li japanski car abdicirati?

Japanski car Akihito u ponedjeljak će održati jedno od rijetkih obraćanja javnosti, uspijed nagađanja da razmišlja o abdikaciji, objavila je vlada.

U unaprijed snimljenoj video poruci, 82-godišnji car trebao bi govoriti o tome kako će ubuduće izvršavati dužnost protokolarnog šefa države. Ipak, ne očekuje se da će direktno abdicirati jer to zakonski i politički nije jednostavno.

Prema japanskom ustavu, car je “simbol države i jedinstva naroda” i nema nikakvu političku moć. Akihito je sredinom srpnja rekao da prijestolje u idućih nekoliko godina želi prepustiti prestolonasljedniku Naruhitu (56), prije nego što postane prestar za obavljanje dužnosti.

Bio bi to gotovo presedan, jer je posljednjih japanski car koji je abdicirao bio Kokaku 1817. Ankete pokazuju da je većina Japanaca za umirovljenje cara. Prema istraživanju agencije Kyodo ovoga mjeseca, 85,7 posto Japanaca prihvatilo bi abdikaciju, a 10,8 je za status quo.

Akihito je na prijestolje došao u siječnju 1989. nakon smrti oca Hirohita koji je smatran božanstvom do poraza zemlje u Drugom svjetskom ratu.

Aktualni car je slabog zdravlja, 2003, je operirao rak prostate, a 2008. je zbog bronhitisa proveo tri tjedna u bolnici. Iduće godine mu je ugrađena srčana premosnica. Video poruka u ponedjeljak bit će tek drugo carevo obraćanje javnosti, nakon onog 2011. kada su Japan pogodili snažan potres i tsunami.

You may also like