Hoće li japanski car abdicirati?

Šest članova japanske vlade u ponedjeljak se sastalo u uredu premijera Shinza Abea u Tokiju kako bi održali prvi panel posvećen mogućoj abdikaciji cara Akihita.

Sastanak je dogovoren prošli mjesec pošto je 82-godišnji vladar u kolovozu izložio svoju želju da bude razriješi dužnosti, navodeći zabrinutost zbog svoje dobi. Očekuje se da se članovi panela posavjetuju s ustavnim stručnjacima, razmotre povijesne činjenice i imperijalni sustav i prijedlog o Akihitovoj abdikaciji iznesu Abeovoj vladi sljedeće godine.

Japanski zakon ne predviđa da vladar može odstupiti. Abeova vlada navodno želi donijeti posebni zakon koji dopušta Akihitovu abdikaciju kao izniman slučaj, kako bi se izbjegao amandman na sadašnji zakon koji bi zahtijevao da se rasprave komplicirana pitanja poput mogućeg ženskog nasljednika.

Akihito se popeo na tron u siječnju 1989. nakon smrti svojeg oca Hirohita. Akihito je 2003. podvrgnut operaciji u sklopu liječenja raka prostate. Kasnije je patio od poteškoća uzrokovanih stresom 2008., hospitaliziran je na dva tjedna zbog bronhitisa 2011. a 2012. mu je obavljena operacija srčane premosnice. Japanska carska obitelj ima najdulju nasljednu liniju na svijetu koja ide unazad više od 2600 godina.

You may also like

0 comments