Hoće li Jadran film biti među prvima isključen s burze?

Zagrebačka burza priprema se za “čišćenje” tržišta od kompanija koje godinama ne ispunjavaju obveze prema investitorima, pa i samoj burzi u pokušaju obnove poljuljanog povjerenja u tržište dionica.

Mogućnost isključenja iz burzovnog uvrštenja daje novi Zakon o tržištu kapitala (ZTK) u koji su konačno ugrađene odredbe koje je ZSE već dugo tražila, a tiču se poboljšanja transparentnosti kompanija prema ulagačima.

Kako pojašnjava član Uprave Tomislav Gračan, najavljeno formiranje Vodećeg tržišta, namijenjenog većim i likvidnijim kompanijama koje su spremne pridržavati najviših standarda odnosa s investitorima, povezano je s uvođenjem strožeg nadzora nad ispunjavanjem uvjeta uvrštenja u nižim segmentima uređenog tržišta.

Prijašnje zakonske odredbe nisu predviđale mogućnost pokretanja parnice za naknadu štete, pa bi burza kompanijama koje ne objavljuju redovito financijska izvješća, izvještaje o poslovnim događanjima i ne plaćaju naknadu za uvrštenje  isključenjem iz trgovine na neki način činila uslugu. Naravno, u ovom trenutku ne može se sa sigurnošću reći tko su prvi kandidati za isključenje. No, pažljiviji promatrači tržišta prisjetit će se da Zagrebačka burza svake godine izriče javne opomene zbog neobjavljivanja financijskih izvješća. Posljednje takve opomene izrečene su 13. kolovoza, a na popisu su se našli Dalma, Pounje, Tankerkomerc, Imunološki zavod, Jadran Film te kompanije iz sastava Agrokora – Vupik, Žitnjak, Jamnica, Zvijezda, Belje, Ledo i PIK Vinkovci., piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments