Hoće li i ove godine doći do božićnog rasta cijena dionica?

Nakon početnog šoka, na Trumpovu pobjedu financijska tržišta pozitivno su reagirala. Američki dolar počeo je jačati, cijena zlata padati, a američke dionice dosegnule su rekordno visoke razine. SP500 indeks, koji se sastoji od dionica 500 velikih američkih kompanija, od dana izbora do sada porastao je 3%, a od početka godine nešto više od 7% te se sada nalazi na najvišoj razini u povijesti.

Od pojedinačnih dionica koje su popularne među malim investitorima, većina ih je također porasla tijekom godine.

Razlog je optimizam po pitanju gospodarskog rasta. Naime, Trump bi mogao potaknuti reforme koje će biti pozitivne za poslovnu klimu i pokrenuti velike infrastrukturne projekte koji bi dodatno spustili stopu nezaposlenosti. Uz to, američka centralna banka već mjesecima najavljuje da je samo pitanje vremena kada će ponovno podignuti kamatne stope, što je još jedan dokaz da je gospodarska situacija dobra.

Dionice na ostalim razvijenim tržištima tijekom godine također su rasle. Njemački indeks DAX, koji se sastoji od 30 dionica velikih njemačkih kompanija, nalazi se na istoj razini na kojoj je bio početkom godine, ali ako se gleda samo zadnjih 6 mjeseci, porastao je više od 13%. Britanski indeks FTSE100 od početka godine porastao je 9%, a najvažniji razlog rasta britanskih dionica je slabljenje funte od približno 15% u odnosu većinu drugih valuta nakon referenduma o Brexitu.

Hoće li dionice nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dugoročno cijene dionica na svim razvijenim tržištima nastaviti rasti. Kratkoročno, s obzirom na doba godine, također se može očekivati rast (barem kada je u pitanju američko tržište). Naime, od posljednjih 45 godina, u čak 34 godine došlo je do rasta cijena dionica u tjednu između Božića i Nove Godine, a prosječni porast je 1,4%. Više je uzroka ovog fenomena: opći optimizam u blagdansko vrijeme, zbog čaga su investitori skloniji kupnji dionica, sezona godišnjih odmora profesionalnih investiotora koji odrađuju većinu “short sellinga” (prodaje dionica s ciljem kupnje u budućnosti), te preslagivanje portfelja krajem godine radi poreznih razloga. Budući da se krajem godine očekuje opisani rast, mnogi investitori bi se u idućim tjednima mogli odlučiti na kupnju dionica, što bi moglo dovesti do porasta tijekom cijelog 12. mjeseca.

You may also like