Hoće li HEP-ov plinski posao ipak biti u plusu?

Pregovori između INA-e i HEP-a oko cijene plina za potrebu javne usluge okončani su, a konačan rezultat, kažu u HEP-u trebao bi biti financijski pozitivan.

“Nakon zaprimanja najpovoljnije ponude, 3. ožujka, s najboljim ponuđačem INA-om provedeni su dodatni pregovori te je ponuđena cijena plina dodatno snižena. Bitni parametri u postizanju pozitivnog rezultata poslovanja s plinom HEP grupe bit će kretanje cijene plina na tržištu, kretanje tečaja valuta, dinamika isporuke i količine plina u odnosu na klimatske uvjete te zavisni troškovi. Hrvatska elektroprivreda dodatno će koristiti sinergijske efekte plinskog portfelja HEP grupe u svrhu postizanja što nižih troškova i konačnog cilja – pozitivnog rezultata u poslovanju s plinom”, stoji u HEP-ovom priopćenju.

No, nova cijena prema opskrbljivačima u obvezi javne usluge bit će aktualna od 1. travnja do 31. ožujka 2018. godine. Iako je situacija složena, Vlada je u javnost izašla s uvjeravanjima da plin za građane neće poskupiti, iako je cijena na tržištu u godini dana povećana za 70 posto .  Ministar financija Zdravko Marić je istaknuo da je najvažnije da cijena plina za građene ostaje ista, sukladno odluci Vlade.

Kako bi se izbjeglo poskupljenje država želi korigirati i neke druge stavke u cijeni plina. Ići će na smanjivanje tarife za transport plina Plinacrovim magistralnim plinovodima, što bi moglo donijeti značajnu uštedu gospodarstvu. Očekuje se i korekcija opskrbnih marži, a branša strahuje i od smanjivanju tarifa za transport plina koje su već donesene za petogodišnji period.
Neslužbeno se pak doznaje kako su opskrbljivači ove zime zabilježili 30 do 40 posto veću potrošnju što im je osiguralo i značajno veće prihode. U HERA-i zato drže kako poslovanje opskrbljivača i distributera neće biti ugroženo, niti uz uobičjenu potrošnju plina.

You may also like

0 comments