Tijekom pregovora o sastavljanju nove Vlade jedan važan faktor ostaje daleko od očiju medija. Kad čitam kolumne u novinama i vijesti na portalima ovih dana uistinu sam začuđen da se rijetki broj “političkih analitičara” odvažio pisati o tako zanimljivoj temi. Riječ je o Zagrebu i predstojećim lokalnim izborima koji padaju treće nedjelju u svibnju ove godine.

Piše: Pavao Škoko Gavranović

Do sada imamo četiri sigurna kandidata, to su Sandra Švaljek uz deklaratornu (nema pisane izjave) s podrškom HSLS-a, Anka Mrak Taritaš koja je kandidatkinja HNS-a, Davor Bernardić ispred SDP-a (još nije potvrđeno na unutarstranačkim tijelima) te Slaven Dobrović, trenutni tehnički ministar zašite okoliša i prirode iz Mosta. Bandić još nije potvrdio svoju kandidaturu, a iako je nepristojno pričati o tuđem zdravlju, postoji trač kako je trenutni zagrebački gradonačelnik čest gost u bolnici Sv. Duh. Uzmemo li njega u obzir, ostaju nam još Živi Zid, koji još nije krenuo profilirati kandidata za Zagreb, stranka Za grad i stranka Pametno za koje se špekulira da će zajednički izaći na izbore te HDZ o čijim kandidatima u nastavku.

Krenimo od poznatog. Anketa koju je objavio Jutarnji list upućuje da bi u drugi krug s Milanom Bandićem ušla Sandra Švaljek. To nas ne bi trebalo iznenaditi jer je sama anketa rađena u svibnju ove godine kada je Švaljek bila na vrhuncu popularnosti i medijske pozornosti. Ta je anketa indikativna za druge kandidate: Anki Mrak Taritaš daje 9,3%, Bernardiću 8,5% i Andriji Mikuliću ispred HDZ-a 4,9%. Uz ove rezultate trebamo pratiti i najaktualniju ‘anketu’ u Zagrebu, a to su izvanredni parlamentarni izbori na kojima je u samom Gradu Zagrebu SDP osvojio oko 137 tisuća glasova, neto iza je HDZ sa 120 tisuća glasova, Most uz podršku od 40 tisuća glasača, ŽZ s 27 tisuća glasova i BM365 s 24 tisuće glasova.

Kada govorimo o potencijalu kandidata, najveći potencijal imaju u HDZ-u, dok najmanji imaju u BM365. Zašto? Vrlo jednostavno. HDZ je do sada na lokalnim izborima osvajao značajno manje glasova za svoje gradonačelničke kandidatkinje i kandidate od svog realnog maksimuma u Zagrebu. Recimo da je taj maksimum sličan onome s posljednjih parlamentarnih izbora. Iako je teško uspoređivati preferencije birača po različitim vrstama izbora, o osipanju glasova HDZ-a dovoljno govore dva podataka s posljednjih lokalnih izbora.

HDZ obnaša vlast (ima predsjednika ili dopredsjednika) u skoro 50% mjesnih odbora u Zagrebu, dok je njihova kandidatkinja na prošlim lokalnim izborima osvojila manje od 5% podrške glasača u prvom krugu. Ovaj podatak, a ima ih još, ide u korist tezi da HDZ ima problem s kandidatima za gradonačelnika. Pogledamo li rezultate ostalih stranka, u prvom redu SDP-a i HNS-a, njihova podrška u broju glasova podjednaka je od mjesne razine izbora do razine izbora gradonačelnika. Stoga, nekome odlaze birači HDZ-a, a nikome ne odlaze birači ljevice. Stoga ljevica će pretpostavljam ostvariti rezultat sličan prošlim lokalnim izborima, dok HDZ ima prostor za povrat vlastitih birača.

Ovdje je još zanimljivo zamijetiti da prema anketi od prije nešto više od godinu dana HNS-ova kandidatkinja u Zagrebu ima skoro 10% podrške, a HNS kao stranka u Zagrebu ima određenu stabilnu biračku bazu. Još kada uzmemo u obzir činjenicu da je u Zagrebu HDZ izlazio samostalno na parlamentarne izbore, a HNS i SDP s drugim strankama u Narodnoj koaliciji, počinje se nametati doista neobičan zaključak, a to je da je HDZ pojedinačno najjača stranka u Zagrebu. Poprilično zanimljivo ako znamo da u Zagrebu nisu obnašali vlast od pojave Milane Bandića. Sada imaju predsjednika skupštine koji je tamo samo zbog podrške koju ima od zastupnika stranke BM365. Stoga, opet je to Bandićeva skupština koja sada imam drukčijeg čovjeka na svome čelu.

Po pitanju kandidata najzanimljiviji će mi biti “duel” Mrak Taritaš i Švaljek kao, za sada, jedinih ženskih kandidatkinja za gradonačelnicu. Pretpostavljam da Bandić ponovo neće sudjelovati u sučeljavanjima. Isto tako, moram izraziti skepsu da će, kako to predviđa anketa Jutarnjeg lista, Andrija Mikulić biti kandidat za gradonačelnika Zagreba. Kako ne bih duljio o unutarstranačkoj situaciji u HDZ-u, samo ću citirati Zvonimira Despota, kolumnista Večernjeg lista, koji u svojoj posljednjoj kolumni navodi: “U savezu s njime (Milanom Bandićem) je šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić kojega je postavio Brkić mimo volje baze, pa ne čudi da je dobio mizeriju preferencijalnih glasova. Mikulić se drži oporbom Bandiću, a ispod stola šuruju, pa su tako šurovali da bi Bandiću prešao dio HDZ-a, pa se tu spominje i krapinski ogranak, sve ekipa kojoj je cilj jedino i samo zaštititi vlastite interese i pozicije, a ne da im dođe netko kao Plenković koji nije iz njihovog dvorišta, pa da počne vjerodostojno čistiti. Sve je, međutim, palo u vodu jer je Bandić dobio mizeriju glasova, a Plenković nadmoćno pobijedio. Stoga je sad očekivani idući korak, da Plenković vjerodostojno počne čistiti stranku od takvog balasta i smeća, i to već s lokalnim izborima. Jer ako HDZ želi dobiti Zagreb, i ako želi promjenu, onda mora biti vjerodostojan, pa tako i s ljudima, u koje sigurno ne spada Mikulić.”

Moglo bi se zaključiti kako su pred HDZ-om važne odluke, a u svjetlu pretpostavke da je HDZ najjača stranka u Zagrebu moglo bi se reći – HDZ ad portas.

Autor je politički komentator našeg portala

Related Posts