Hoće li euro pasti zbog pobjede Angele Merkel

U nedjelju 24.09.2017. održani su parlamentarni izbori u Njemačkoj. Kao što je bilo očekivano, CDU/CSU – koalicija dosadašnje kancelarke Angele Merkel, osvojila je najveći broj glasova, ali radi se o pirovoj pobjedi.
Naime, koalicija je na jučerašnjim izborima osvojila čak 63 mjesta manje u parlamentu nego prošli put. Većinu izgubljenih mjesta vodećih stranaka osvojila je radikalna desna stranka Afd, koja se protivi masovnom useljavanju stranaca te čak koketira s nacizmom.

Odmah nakon otvaranja Forex tržišta u noći s nedjelje na ponedjeljak, eurom se u odnosu na američki dolar trgovalo po približno 0,5% nižem tečaju nego u petak. U trenutku pisanja analize, tečaj EURUSD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1900, što je još uvijek 13,5% iznad razine s početka godine.

Razlog noćašnjeg pada tečaja je bojazan od političke nestabilnosti u najvećem europskom gospodarstvu. Merkel će vjerojatno morati napraviti koaliciju s nekoliko manjih stranaka kako bi ostala na vlasti, a to znači da će kontinuirano trebati ispunjavati želje manjih stranaka, koje možda neće biti u skladu s njezinim planovima za vođenje države, ali i cijele Europske unije. Ulaskom u parlament, radikalna desnica dobiva vjetar u leđa. Od sad će biti još vidljivija i prisutnija u javnom životu, a dobit će i značajna financijska sredstva koja joj po zakonu pripadaju, što će moći iskoristiti za daljnu promižbu.

Sada slijedi politička trgovina u kojoj će potencijalni partneri pokušati dobiti što više. Pregovori o sastavljanju parlamentarne većine mogli bi potrajati tjednima, a svaki zastoj će biti detaljno popraćen od strane medija. Na temelju toga, analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u idućih tjedan do dva moglo doći do dodatnog pada tečaja eura od nekoliko posto.

Osim njemačkih izbora, još nekoliko događaja bi moglo utjecati na kretanje tečaja ovog tjedna. U nedjelju se održava referendum o neovisnosti Katalonije, koji bi mogao destabilizirati Španjolsku, pa stoga i zajedničku europsku valutu.

Pao dolar s najviših razina

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo s najviših razina u sedam tjedana prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, nakon što su u prvi plan izbila nagađanja oko nasljednika aktualne predsjednice američke središnje banke Fed.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima jutros skliznuo za 0,2 posto, na 93,437 bodova. Time se spustio s najviših razina u sedam tjedana, od 93,92 boda, na koje se u jednom trenutku popeo u utorak nakon objave podataka iz američkog proizvodnog sektora.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1762 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u odnosu na razine na završetku trgovanja dan ranije. Drži se tako iznad najnižih razina u mjesec i pol, od 1,16955 dolara, na koje se u jednom trenutku spustio u utorak.

Američka je valuta oslabila i 0,3 posto prema japanskoj, skliznuvši na 112,55 jena.

Dolar je u utorak dosegnuo najviše razine prema košarici najvažnijih svjetskih valuta od sredine kolovoza, uz podršku snažnijih gospodarskih pokazatelja, ali i očekivanja tržišta da bi Fed u prosincu mogao ponovno podići kamatne stope.

Pritiske na njegovo slabljenje u srijedu su, pak, izazvala nagađanja u vezi kandidata koji bi mogli naslijediti aktualnu predsjednicu Feda Janet Yellen, čiji mandat ističe u veljači iduće godine. Među najizglednijim kandidatima su Fedov guverner Jerome Powell i bivši guverner Kevin Warsh.

Iako je riječ o vrlo ozbiljnim kandidatima za tu poziciju, razlika je u tome što Powella smatraju nešto sklonijim popustljivoj monetarnoj politici u odnosu na Walsha koji je bio kritizirao program kupnji obveznica. Najnoviji napisi u listu Politico, prema kojima Powell ima nešto veće izglede za preuzimanje kormila, pogodili su u srijedu američku valutu.

“Još prije nekoliko dana su svi kao nasljednika vidjeli Walsha, kojeg tržišta vide kao zagovornika snažnijeg zaoštravanja monetarne politike. Sad pak svi drže da je Powell vjerojatniji izbor, a o njemu razmišljaju kao nekom tko će vrlo, vrlo polagano poduzimati nove poteze. Warsha tako u osnovi smatraju dobrim izborom, a Powella lošim – i to je najvažniji čimbenik u ovome trenutku”, detaljnije je pojasnio raspoloženje na tržištima valutni analitičar Commerzbanka Ulrich Leuchtmann.

Što se eura tiče, ulagači vrlo pozorno prate razvoj situacije u Kataloniji, posebno u kontekstu eskalacije napetosti zbog nedjeljnog referenduma o neovisnosti. Zasad se ipak stječe dojam da na kretanje tečaja eura nisu previše utjecale izjave katalonskog predsjednika Carlesa Pugdemonta u utorak da će u roku nekoliko dana proglasiti neovisnost.

U četvrtak izlazi podatak o rastu američkog BDP-a, koji bi također mogao utjecati na tečaj EUR/USD. Očekuje se da je američki BDP u drugom kvartalu porastao 3,1% u odnosu na prethodni kvartal. Ukoliko se ispostavi da je rast bio veći, dolar bi mogao ojačati u odnosu na europsku valutu.

Svi navedeni događaji mogli bi dovesti do pada tečaja eura od nekoliko posto, no nakon toga se može očekivati rast. Naime, u listopadu će Europska centralna banka predstaviti plan početka zatezanja monetarne politike, što će biti prvo zatezanje nakon 2011. godine. To bi tijekom 2018. godine trebalo dovesti do jačanja eura u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu.

You may also like