Hoće li borba za tržište rekordnom proizvodnjom dovesti do raskola OPEC-a?

Po prvi puta nakon početka velike krize iz veljače 2009. godine cijene barela nafte se spuštaju ispod razine od 40 dolara za barel. Zasićenost opskrbe izbrisala je dvije trećine cijene iz lipnja 2014. godine kada je ona iznosila 108 dolara za barel.

Najnovije poniranje cijene zaljuljalo je burze, dionice naftnih kompanija poput Exxon Mobila i Chevrona su u povlačenju u posljednjih nekoliko dana. Dow je pao čak 2245 bodova tijekom utora zbog pada cijene nafte na 36.65 dolara po barelu. Kraj dana dočekali smo na 37 dolara po barelu. Sve to dolazi nakon prošlotjedne odluke OPEC-a da neće smanjiti proizvodnju nafte. Naftni kartel napustio je jučer produkciju blizu rekordne razine.

Na šestosatnom sastanku OPEC-a dogodio se jaz dvije frakcije, jedna na čelu sa Saudijskom Arabijom i njenim saveznicima koji tvrde kako treba proizvoditi na gornjoj granici i druga oko Venezuele i Nigerije kojima su potrebne više cijene kako bi se poboljšala njihova gospodarstva. Ipak, kontrola odlučivanja koncentrirana je oko zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom. Sudar proizvođačica nafte počeo je prošle godine pojeftinjenjem nafte iz škriljaca kada su zemlje Sjeverne Amerike preplavile tržište viškom ponude te se zaliha nafte popela na rekordnih 3 milijarde barela, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, piše CNN Money.

Umjesto rezanja opskrbe, kako bi poboljšao cijene, OPEC odgovorio rekordnim crpljenjem kako bi vratio tržišni udio. S druge strane i u SAD-u se proizvodi blizu rekordima. Cijene nafte ne pomažu u kakvom takvom ekonomskom oporavku. Američko gospodarstvo uživa skroman oporavak, a drugi dijelovi svijeta usporavaju. Ipak, ovo je velika vijest za vozače jer cijene naftnih derivata u svijetu opadaju.

You may also like

0 comments