Hoće li Bernardić biti smijenjen na izvještajnoj konvenciji?

Trend pada rejtinga SDP-a je prema zadnjem Crobarometru zaustavljen, ali to još uvijek nije garancija da će se zaustaviti pokreti koji bi Davora Bernardića rušili s čela stranke.
Mjerenje rejtinga koji je prošli mjesec iznosio 18,9 posto, a sada je 20,9 posto, nije obuhvatilo period Bernardićeve kampanje na društvenim mrežema kojom se promovirao u glavnog zaštitnika satire i slobode govora, te postao glavni predmet ismijavanja.

Bernardićeva oporba u SDP-u i dalje razmatra sve moguće načine kako bi ga detronizirali. Potpora koju je dobio u rujnu prošle godine na Glavnom odboru stranke, nakon što je Peđa Grbin zatražio da se na idućoj stranačkoj Konvenciji na stol stavi pitanje (ne)povjerenja predsjedniku stranke, ponovno se aktualiziralo.

Bernardić i njegovi suradnici najavili su da će se konvencija koja je trebala biti održana još lani organizirati za predzadnji ili zadnji vikend u veljači, a određeni broj SDP-ovaca tu vidi priliku da se riješe šefa kojeg smatraju odgovornim za sve negativniji imidž partije.

– Točno je da Glavni odbor saziva konvenciju i on utvrđuje njezin dnevni red. No, tijekom rasprave o dnevnom redu uvijek se može predložiti njegova dopuna točkom o izglasavanju (ne)povjerenja Bernardiću – kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg lista.

No, kako se SDP-ovci već dulje ni oko čega ne mogu složiti, tako se ni unutar struje koja ne podržava aktualno vodstvo ne mogu odrediti prema mogućim posljedicama takvog poteza.

– Ako ćemo ga smjenjivati na konvenciji, onda to nije spas SDP-a nego njegov raskol. Stranka ne može preživjeti da se takva rasprava vodi pred tisuću ljudi, pred uključenim kamerama u prijenosu uživo – pribojava se član Predsjedništva stranke koji također misli da stranka nema svijetlu budućnost s aktualnim šefom.

Novi Crobarometar

SDP je zaustavio trend pada rejtinga, HDZ je i dalje najjača stranka, Živi zid je treća po redu politička snaga u zemlji s trendom blagog rasta, a MOST čvrsto drži četvrto mjesto. Proizlazi to iz rezultata prvog ovogodišnjeg Crobarometra koji je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. siječnja na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Siječanj je bio izazovan za HDZ (obilježila ga je afera sa županom Alojzom Tomaševićem optuženim za obiteljsko nasilje i stranačko kadroviranje u Plitvičkim jezerima) pa im je potpora neznatno pala i iznosi 30,1 posto (u prosincu 31,9%). SDP prema istraživanju u siječnju ima podršku 20,9 posto, što je oporavak u odnosu na prosinac kada su pali na 18,9 posto.

Istraživanje, međutim, ne obuhvaća kampanju Davora Bernardića kojom se promovirao u zaštitnika satire i borca za slobodu govora, što je za posljedicu imalo val ismijavanja. Na trećem mjestu je Živi zid koji peti mjesec uzastopno raste. Podupire ih 13 posto birača, a u prosincu ih je podržavalo njih 12,4 posto. Na četvrtom mjestu je MOST s podrškom od 6,8 posto, što je pad u odnosu na mjesec ranije kada ih je podupiralo 7,3 posto ispitanika.

Stranka Bandić Milan 365 u siječnju je imala potporu 3,4 posto birača, a među strankama s manjom podrškom slijedi regionalni IDS koji podupire 2,5 posto ispitanika, potom HNS s potporom 2,4 posto. Stranka Pametno ima podršku 2,4 posto ispitanika, HSS bi biralo njih 2,1 posto, a HSU 1,9 posto.

Odnos birača prema Vladi je kritičan jer se 61 posto ispitanika izjašnjava protiv poteza Vlade, a za njih je 30 posto. No, 74 posto građana vjeruje da će Andrej Plenković u koaliciji s HNS-om do kraja odraditi mandat.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6 posao.

Po njegovu mišljenju Bernardić treba otići, ali je to moguće jedino ako se sam odluči na ostavku, ili ako Predsjedništvo i Glavni odbor koji su mu dali podršku nakon Grbinove inicijative za smjenu sada okrenu ploču i odluče drugačije. – A hoće li se to dogoditi, ovisi o dvije osobe, o Rajku Ostojiću i Zlatku Komadini – kaže sugovornik Jutarnjeg.

Na Ibleru kažu da je do kraja veljače gotovo nemoguće održati konvenciju.

– Danas je 25. siječnja, a još nismo imali Predsjedništvo koje bi utvrdilo radnu verziju Statuta koji bi išao na konvenciju. To se može napraviti najranije ovaj tjedan, dakle danas. Potom se mora sastati Glavni odbor, a to je moguće tek u subotu za osam dana. Od Glavnog odbora do konvencije moraju proći najmanje tri tjedna da se sve stigne pripremiti i da se svi mogu pozvati. Dakle, već sada se ne može održati predzadnji vikend u veljači, nego tek zadnji – kaže sugovornik s Iblerova trga za Jutarnji list.

You may also like

0 comments