Hoće li američke kompanije porasti nakon pet kvartala pada?

Ovoga tjedna počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za treće tromjesečje, a ulagači se nadaju da će njihove zarade konačno porasti, nakon četiri kvartala neprestanog pada.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg burzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi značilo da se nastavlja recesija zarada, kako analitičari nazivaju pad dobiti kompanija najmanje dva kvartala zaredom na godišnjoj razini.

Međutim, kompanije obično prebace očekivanja analitičara za nekoliko postotaka, pa bi se na kraju sezone poslovnih izvješća moglo pokazati da su zarade konačno porasle, po prvi puta nakon godinu dana. “Očekujemo da će kompanije prebaciti očekivanja – to uvijek uspiju. Međutim, ove godine nećemo vidjeti takav rast zarada kakvom smo se nadali na početku godine”, kaže Brad McMillian, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Usporavanje rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskoga, niske cijene nafte i sirovina te visok tečaj dolara najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija. Sve to pritiskalo je zarade kompanija i u proteklih godinu dana, a razlika je samo u tome što su se u međuvremenu cijene nafte oporavile. Zbog slabosti potražnje u svijetu, a velike proizvodnje, početkom godine cijene barela pale su duboko ispod 30 dolara, na najniže razine u 13 godina.

No, od tada su se, zahvaljujući nadi ulagača da će se jaz između ponude i potražnje postupno smanjiti, oporavile, pa je u trećem tromjesečju prosječna cijena ‘crnog zlata’ iznosila oko 45 dolara po barelu, ne tako daleko u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Stoga se s nestrpljenjem čeka hoće li poslovna izvješća pokazati da se prihodi i zarade kompanija u rudarskom i energetskom sektoru stabiliziraju. U fokusu ulagača bit će i zarade banaka jer im okruženje s rekordno niskim kamatnim stopama i usporavanjem rasta globalnog gospodarstva ne odgovara.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti neke od najvećih američkih banaka – JPMorgan Chase, Citigrup i Wells Fargo.Na poslovanje američkih kompanija utjecat će i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju manje cjenovno konkurentni na inozemnim tržištima.

Ipak, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su prihodi svih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasli 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ostvare li se te procjene, bio bi to prvi rast njihovih prihoda još od kraja 2014. godine.

0 comments