Home Ekonomija HNS traži nestratešku imovinu za lokalnu samoupravu

HNS traži nestratešku imovinu za lokalnu samoupravu

by Agencije

Klub HNS-a u Hrvatskom saboru najavio je u četvrtak slanje u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima bi se omogućilo prebacivanje vlasništva nad državnim nekretninama koje nisu od strateškog interesa za državu s Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na jedinice lokalne i regionalne samouprave.

“Glavna poruka zakonskih izmjena je decentralizacija”, rekao je na konferenciji za novinare šef HNS-a Ivan Vrdoljak. Po njegovu mišljenju DUUDI je ‘prekapacitiran’ te ne stiže riješiti sve predmete. Cijela bi se procedura, drži Vrdoljak, ubrzala prebacivanjem vlasništva na lokalnu samoupravu. HNS-ov prijedlog odnosi se na nekretnine u građevinskim zonama koje nisu od strateškog interesa, stanove, poslovne prostore, vojarne, ali ne i na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem ili šumama.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić kazao je da će zakon biti poslan u redovitu proceduru kako bi se mogao dorađivati “u hodu”, doadvši da su o njemu razgovarali i s predstvnicima udruga općina, gradova i županija. “U zakon su stavljene i određene obveze; tako lokalne jedinice mogu raspolagati spomenutim nekretninama samo temeljem odluke Gradskog vijeća ili Županijske skupštine, ovisno na koga je vlasništvo prebačeno, a propisani su i rokovi za raspolaganje nekretninama te je omogućena i njihova prodaja pod određenim uvjetima”, rekao je Batinić.

Gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić ustvrdila je da se s problemima vezanim za prekapacitiranost DUUDI-a lokalni čelnici, svakodnevno susreću. “Procedura razgovora s DUUDI-jem traje predugo, pa su sve aktivnosti u lokalnim sredinama usporene”, naglasila je. Smatra da bi se decentralizacijom postiglo transparentnije upravljanje državnom imovinom

HNS je predložene zakonske izmjene u saborsku proceduru uputio još lani no zbog ljetne stanke a potom i parlamentarnih izbora nikada nije raspravljen. Novinare je zanimalo i što predsjednik HNS-a Vrdoljak misli o najavi premijera kako će u mjesec dana prodajom udjela u tvrtkama zaraditi do 200 milijuna eura. “Voditi Vladu je ozbiljan posao i ne treba zabavljati javnost s nerealnim ciljevima, kao što je i ovo nerealna ideja”, izjavio je Vrdoljak.

Related Posts