HNS poziva na provođenje reformi

Hrvatska narodna stranka (HNS) u utorak je na konferenciji za novinare poručila sadašnjoj vlasti da se primi posla i počne provoditi reformu javne uprave, ustvrdivši da ona nije vezana uz teritorijalni preustroj već da se uštede postižu racionalizacijom javnog sektora.

“Kad imamo reformu trebamo znati koja je, te je moramo provoditi. Smisao je da znamo strategiju i cilj reformi. Ne moraju nužno biti vezane uz prekrajanje zemlje, smisao reformi je da građani i investitori budu zadovoljni. Ne trebamo građane opterećivati s time imamo li dvije, tri, pet ili dvije regije ili županije, već da radimo posao. Ne treba pričati o reformama, treba se prihvatiti posla i provoditi ih”, poručila je na konferenciji za novinare na temu “Reforma javne uprave – što je novo?” predsjednica zagrebačkog HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Naglasila je da posao reforme javne uprave treba biti izuzet od svih mogućih politika. Smatra da ova Vlada treba nastaviti posao koji su oni započeli prije četiri godine pa je izrazila žaljenje što Vlada u povjerenstvo za infomatizaciju nije stavila niti jednog predstavnika ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz bivše Vlade. Mrak Taritaš pozvala je Vladu da pogleda konkretne primjere uspješno provedenih reformi, a jedan od njih je i reforma uprave u Međimurskoj županiji.

Predsjednik međimurskog HNS-a i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je predstavio način i učinke reforme javne uprave u toj županiji, poručio je da se uštede ne postižu teritorijalnim preustrojem nego racionalizacijom javnog sektora. “Reforma javne uprave radi se iz jednog jedinog razloga, a to je da za isti ili manji novac uspostavite da država bude bolji servis građanima”, rekao je.

Kazao je da su u Međimurskoj županiji s reformom javne uprave krenuli prije tri godine te da su racionalizirali javni sektor, plaće i prava dužnosnika, broj zaposlenih, kriterije oko načina zapošljavanja, naknade u upravnim vijećima i nadzornim odborima te postavili jasne ciljeve i kriterije te akcijske planove i smjernice za ustanove i poduzeća. Posavec je naveo da je prema njihovim pokazateljima, ali i onima Instituta za javne financije, u Međimurskoj županiji u javnom sektoru zaposleno šest posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih, dok neke županije imaju 19 posto zaposlenih u odnosu na ukupni broj.

Imaju, kaže, najmanje rashode za zaposlene u svim županijskim uredima, a to znači da su svi oni troškovi koji su zaduženi za hladni pogon – održavanje jednog sustava – unutar deset posto ukupnog proračuna. Zaduženost županije, istaknuo je, smanjili su sa 62 milijuna kuna, koliko je iznosila 2013., na 19,1 milijun kuna.

U rješavanju pitanja legalizacije županijska uprava je na 72 posto riješenih svih premeta, dok je prosjek Hrvatske na oko 40 posto. Nezaposlenost u županiji pala je s 18,5 posto na 11,4 posto temeljem, ustvrdio je Posavec, niza projekata koje imaju za gospodarstvo. Podsjetio je da su prvi u Hrvatskoj uveli e-građevinske dozvole koje se danas izdaju za poticanje poduzetništva u roku od sat vremena. Vezano uz reformu pravosuđa, naveo je da je godišnji prosjek rješavanja slučajeva po sucu 1463 predmeta. Posavec je naveo da je u rentabilnosti ukupne imovine rast više od tri posto, dok je hrvatski rast 0,9 posto.

Predsjednica zagrebačke organizacije HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš rekla je u utorak da se neće kandidirati za čelno mjesto Hrvatske narodne stranke (HNS). “Naša sadašnja predsjednica Vesna Pusić je predstavila pet ljudi koji mogu obnašati najviše funkcije u toj stranci. Sjednica Središnjeg odbora HNS-a održat će se 12. ožujka, a nakon toga počinje 30 dana kampanje. Mi ćemo dogovorno odraditi i kampanju i izbor za rukovodeće mjesto u HNS-u. Ja se neću kandidirati za predsjednicu”, rekla je Mrak Taritaš odgovarajući na novinarska pitanja na konfereniji na temu “Reforma javne uprave – što je novo?”.

Na komentar da se radi o dogovornoj demokraciji, rekla je da u HNS-u ne žele da im se dogodi ono što se događa nekim drugim strankama – razgovor putem medija. “Razgovor treba biti za stolom. Mislimo da smo jedna dobra obitelj i ako treba za stolom ćemo se i posvađati, ali ćemo se i dogovoriti”, dodala je. Kazala je da je HNS zadovoljan s objavljenim rezultatima financijskog izvješća stranaka prema kojem je prošlu godinu završio u plusu. Uprihodovao je 11,6 milijuna kuna, potrošila oko 11,1 milijuna. “Izuzetno smo ponosni i zadovoljni da dobivamo bezuvjetna mišljenja revizija i imamo određeni kontinuitet. Sve što radimo vezano uz to je javno, otvoreno i transparentno i ponosni smo na naš izvještaj. Dobivamo tu minus pet, pet i cijelo vrijeme se tu krećemo”, istaknula je Mrak Taritaš koja je stranci donirala 20.000 kuna.

You may also like