HNS podnio kaznenu prijavu zbog nedjeljnog “marša neonacista”

Iz HNS-a su u utorak priopćili da su podnijeli kaznenu prijavu zbog nedjeljnog, kako ga nazivaju, neonacističkog skupa na središnjem zagrebačkom trgu gdje su, smatraju, protupravnim radnjama ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

“Kao odgovorna liberalna stranka želimo izgraditi progresivnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku i zato nismo htjeli čekati da DORH podnese prijavu zbog eklatantnog primjera govora mržnje, već smo to učinili sami. Ne želimo dopustiti da Hrvatska bude zemlja u kojoj neofašisti nekažnjeno marširaju ulicama i zemlja čiji građani strahuju od ljudi u crnom”, poručuju HNS-ovci.

Inače, nekoliko desetaka u crno odjevenih sudionika nedjeljnog skupa, koji je organizirala Autohtona Hrvatska stranka prava, uzvikivalo je ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a među zastavama kojima su mahali našla se i ona njemačke neonacističke stranke NPD. Policija je zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca.

U HNS-a ističu kako su neonacistički skupovi poput ovoga rezultat “kukavičluka Titanik Vlade, predsjednika Sabora i predsjednice Republike, koji su i u ovom, kao u niz prethodnih slučajeva u kojima se manifestiralo nasilje i govor mržnje, reagirali krajnje anemično”. Upozoravaju kako takvi izostanci reakcija vlasti dovode do još više mržnje i netolerancije, što kao posljedicu ima gubitak vrijednosti u društvu. “Rezultat kukavičluka Vlade je i nemjerljiva međunarodna sramota koju trpe Hrvatska i svi njeni građani”, kažu u HNS-u.

I dalje im, dodaju, nije jasno zašto takav skup nije zabranjen, kao ni zašto još uvijek na spomen područjima poput jasenovačkog stoje ploče s ustaškim pozdravom. “Vlada je i u ovom slučaju pobjegla od odgovornosti, ali ono što dodatno zabrinjava je činjenica da ni zabrana skupa ne bi riješila problem koji imamo u hrvatskom društvu. Umjesto protokolarne osude, najviše državne institucije trebaju poslati jasnu i glasnu poruku, ne samo deklarativno, nego i operativno, da se to u Hrvatskoj neće raditi”, zaključuju HNS-ovci.

(Agencije)

You may also like

0 comments