HNS o proračunu: Hrvatska pada

HNS neće podržati prijedlog proračuna za 2016. godinu jer je neambiciozan, ne donosi naznake ikakve reforme i njegova projekcija pokazuje da Hrvatska pada, istaknuli su u ponedjeljak HNS-ovi čelnici na konferenciji za novinare.

“Proračun za 2016. je neambiciozan, stoji na mjestu uz ukupno smanjenje od oko 14,5 posto, i u njemu nema nikakvih iskoraka i naznaka reformi. Ako u politici stojite na istom mjestu, to znači da zemlja nazaduje, projekcija proračuna pokazuje da Hrvatska pada”, istaknula je predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Upozorila je da su u prijedlogu proračuna smanjene potpore za gospodarstvo i obrazovanje, koje su ključne za njezinu stranku.

Pri tome se, dodala je, u obrazovanju drastično smanjuju sredstva za prijevoz učenika, udžbenike, znanstvena istraživanja i znanstvene novake. “To je negativna demografska politika. Hrvatska Vlada po prijedlogu ovog proračuna ne planira ulagati u budućnost, popravljati standard niti stimulirati demografsku obnovu zemlje”, naglasila je. Pusić je ocijenila i da je trenutna politička klima u zemlji loša, a svakog dana se pogoršava. To se, keže, u proračunu ne vidi jer se to ne može iskazati brojkama, ali će se vidjeti po rezultatima.

Komentirajući gospodarske projekcije proračuna, potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak upozorio je da Vlada do 2018. godine planira rast izvoza od pet posto, što je lošije od bivše Vlade koja je izvoz u 2014. povećala za 7,3 posto, a u 2015. više od 9 posto.

Također je ustvrdio da Hrvatska ima dobru industrijsku strategiju, a kroz operativni program bivša Vlada je lani u industriju uložila 90 milijuna kuna. Ako nova Vlada želi dvostruko veći rast industije morala je za ovu godinu planirati barem 150 milijuna kuna kroz operativni program, no u proračunu je operativni program industrije više nego prepolovljen. “Ako se to ne promjeni, u zadnjem kvartalu ove godine i prvom iduće doći će do pada industrijske proizvodnje”, tvrdi Vrdoljak.

Upozorio je da su u prijedlogu proračuna smanjena i sredstva za privlačenje stranih investicija, a da je predizborno obećanje o rastu investicija vrlo upitno smatra i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš koja ističe da na internet stranicama javnih poduzeća nema nijednog natječaja ni programa kojima bi se mogla privući sredstva iz fondova EU-a. Mrak Taritaš podsjetila je i na hrvatsku obvezu prema EU-u da do 2018. riješi problem zbrinjavanja otpada, a u proračunu nije planirana ni kuna za odlagalište otpada Piškornica, koje je bivša Vlada proglasila strateškim projektom.

Predsjednica HNS-a na upit o odustajanju Milijana Brkića (HDZ) od kandidature za ministra branitelja odgovorila je kako je “Brkićeva odluka možda i reakcija na ono što se moglo čuti u javnosti”. To je stvar HDZ-a i Domoljubne koalicije, kazala je Pusić.

You may also like