HNIP napao HND zbog zviždanja Predsjednici

Strukovna udruga Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) objavila je u srijedu priopćenje u kojemu konferenciju o slobodi medija, na kojoj je jučer izviždana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u HNiP-u ocjenjuju “pseudostručnom konferencijom” na kojoj je, pod pokroviteljstvom nekih veleposlanstava, blaćena hrvatska država i vršen međunarodni pritisak na izvršnu vlast.

HNiP upozorava javnost na brojne neistinite i politički motivirane tvrdnje, iznesene na konferenciji o slobodi medija u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), a na koju, kažu, HNiP kao udruga 80-ak novinara u Hrvatskoj drugačijeg stajališta od HND-a, nije ni pozvan.

Međunarodna konferencija o problemima medijskih sloboda u Europi održala se 2. i 3. svibnja u Zagrebu, u organizaciji HND-a i potporu Friedrich Ebert instituta iz Njemačke i veleposlanstava Norveške, Švedske, Francuske i SAD-a.

HNiP navodi kako je cilj te konferencije bio “smjena dužnosnika koji pokušavaju zaustaviti nekontrolirani koruptivni odljev novca poreznih obveznika prema paraobavještajnim i obavještajnim organizacijama koje djeluju u hrvatskim medijima”.

Neka su se veleposlanstva, kažu, u tome svrstala “uz politikantstvo i novinarski anarhizam koji promiče HND” te se “nedopustivo miješaju u unutarnje poslove jedne suverene države i članice EU”. U HNiP-u stoga poručuju da će “zatražiti prijem kod dezinformiranih djelatnika veleposlanstava, kojima će iznijeti svoje viđenje situacije u medijima”.

HNiP-ovci sebe opisuju kao “doista neovisnu udrugu, financiranu skromnim članarinama”. Polovina od osamdeset članova su im, kažu, slobodni novinari koji grizu puno tvrđu koru medijskog kruha nego zaposlenici i dužnosnici HND-a ili uživatelji medijskih potpora bivšeg Ministarstva kulture RH”.

Unatoč tomu, na konferenciju “o slobodi medija” nisu pozvani niti im je pružena mogućnost demantija neistina, koje su o njima izrečene na tom skupu, poput one da su “paradržavna udruga”.

Demantirajući zaključke konferencije, ističu da “HNiP podržava započeto raščišćavanje korupcijske hobotnice u medijima i HAVC-u, te poziva nadležne institucije da ubrzaju proces reizbora Vijeća za elektroničke medije (VEM)”. To vijeće, kažu, i dalje pokazuje političku i svjetonazorsku pristranost i nedosljednost u djelovanju, te već tri tjedna izbjegava donijeti odluku “o primitivnom vrijeđanju vjernika koje sustavno provodi jedan portal”.

Stoga pozivaju nadležne institucije da “legitimitetom koji su dobili na izborima, promijene sve medijske i paramedijske strukture koje je postavila prošla vlast s ciljem smanjivanja ljudskih prava i općenitog potiskivanja vrijednosnog sustava većine stanovništva iz medija u RH”.