HNiP izložen napadima predsjednika HND-a

Strukovna udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) uputila je u petak otvoreno pismo članovima Hrvatskog novinarskog društva (HND) u kojem upozoravaju da je njihova udruga posljednjih mjeseci izložena “nenačelnim, anarhističkim i politikantskim javnim napadima predsjednika HND-a Saše Lekovića”.

“U javnosti nas se blati, sada evo, i u ime ‘600 000 članova’ IFJ, da smo zastupnici politički dirigiranog novinarstva, totalitaristi i karijeristi. Kako smo svi mi kolege koje se uglavnom i osobno poznajemo, vjerujem da smo suglasni da osobe poput bivšeg predsjednika Siniše Kovačića, potpredsjednice HNiP-a Katje Kušec, Ivana Hrstića ili Joze Barišića, nisu nikakvi totalitaristi i moralne ništarije kako nas u javnosti blati S. Leković, nego pošteni ljudi i novinari koji su osnovali HNiP upravo zbog manjka demokracije i svjetonazorske uravnoteženosti u medijima.

Prihvaćamo da se ne morate slagati s nama oko naglasaka etičkih pravilnika novinarstva te da naša sklonost stručnom i zakonodavnom redu, nasuprot politikantskoj anarhiji u medijima, ne mora biti izbor svakog novinara. No, isto tako vjerujemo da ne podržavate niti prljavo vrijeđanje neistomišljenika. Pa zamislite molim vas, kako bi to izgledalo da sada HNiP počne kopati po životopisima svakog člana HND, ili nedajbože po arhivima SKH te počne javno prozivati mnoge članove HND-a zato što su bili doušnici u komunističkom jednoumlju”, navode u pismu.

Članove HND-a podsjećaju da su članovi te udruge izbacivani zbog političkih razloga 1929., 1941., 1945. i 1972. godine. “I sada, gledajući kako nas se javno blati bez ikakvih suvislih argumenata, pitamo se je li se među 2400 novinara i umirovljenika ponovo uvukao stari strah, ako baš nitko osim (u HND-u čak i nepriznatih!) internetskih novinara, nema hrabrosti reći: Leković ne provodi svoj anarhističko lijevi politički aktivizam u moje ime”, navodi među ostalim HNiP.

Ističu i da su volonterska udruga koja će svoje djelovanje “i nadalje aktivno nastaviti pokretanjem niza projekata od značaja za novinarstvo i hrvatsko društvo u cjelini. Pokušati ćemo pomoći običnim novinarima i poboljšati njihov socijalni status. Pokušati ćemo biti različiti od vašeg predsjednika koji preko udruge prima izdašne prihode i povlastice za svoje politikantstvo, tj. za zaštitu podobnih i povlaštenih”, stoji u pismu članovima HND-a.

You may also like