HNiP: Izjave Zuroffa su neprivatljive i neutemeljene

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) smatraju potpuno neprihvatljivom i neutemeljenom izjavu Centra Simon Wiesenthal od 6. veljače 2016. godine, a naslov u kojem se konstatira da je hrvatski ministar Zlatko Hasanbegović fašist – uvredljivim i sramotnim, objavljeno je u ponedjeljak na stranicama te udruge.

HNiP smatra da je Centar Simon Wiesenthal iskorišten za manipulacije i nastavak ideološkog terora nad aktualnim ministrom te pokušajem „internacionalizacije“ cijelog slučaja od onih skupina koje njegovim dolaskom i istinskim zalaganjem za pluralizam gube pravo na ideološki monopol u medijima. HNiP podsjeća da je aktualni ministar Hasanbegović karijeru gradio znanstvenim radom na Katedri za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje nisu zabilježeni slučajevi revizionizma 2. svjetskog rata.

Ukoliko se izjave, znanstveni radovi i sveukupno javno djelovanje stave u pravi i pošteni kontekst vremena i činjenica, lako je zaključiti da ministar Hasanbegović ne negira antifašizam kao jedan od temelja nastanka hrvatske države, niti se bavi revizijom prošlosti, što je prvoklasna podvala, sada i od direktora Centra Simon Wiesenthal instruiranog od domaćih antipropagandista, kaže se u priopćenju. „Dužni smo upozoriti javnost da je direktor Centra Efraim Zurrof poznat po kontroverznim i neutemeljenim izjavama jer je primjerice prošle godine za posjeta Srbiji negirao činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid što su potvrdili međunarodni sudovi“, kaže se.

HNiP poziva Centar Simon Wiesenthal da „povuče spornu izjavu, ukloni njezin pravno i politički sporan naslov te se ispriča za proizvoljne i štetne objede na račun hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića“. Centar Simon Wiesenthal izrazio je u petak “šok i indignaciju” zbog nekih poteza i komentara novog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te je pozvao hrvatsku vladu da odmah smijeni svog ministra zbog njegova stajališta prema hrvatskom pokretu otpora protiv fašizma tijekom 2. svjetskog rata. “Pozivamo hrvatsku vladu da zamijeni Hasanbegovića osobom koja odgovara mjestu ministra kulture i koja će tome mjestu donijeti čast i prestiž, a ne sramotiti svoju zemlju pred cijelim svijetom”, napisao je u svojoj izjavi objavljenoj na web stranici Centra njegov ravnatelj za Izrael i Istočnu Europu dr. Efraim Zuroff. Sadržaj priopćenja prenijela je i agencija Reuters.

U priopćenju se navodi da su brojni zabrinuti hrvatski građani tijekom protekla dva dana skrenuli pažnju na djelovanje i izjave ministra Hasanbegovića. Centar Simon Wiesenthal jedna je od najvećih međunarodnih židovskih organizacija za zaštitu ljudskih prava s preko 400.000 ogranaka u Sjedinjenim Državama. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja djeluje pri Ujedinjenim narodima, UNESCO-u, OESS-u, Vijeću Europe i drugim međunarodnim agencijama.

Imenovanje povjesničara Zlatka Hasanbegovića za novog hrvatskog ministra kulture izazvalo je kritike i zahtjeve za njegovom smjenom koje je postavila hrvatska oporba i neke nevladine organizacije, koje smatraju spornim neke njegove izjave o hrvatskom antifašizmu. Ministar Hasanbegović odbacio je te kritike koje mu se upućuju kao neutemeljene.

You may also like