HND pohvali vraćanje na posao Karoline Vidović Krišto

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je u petak zadovoljstvo nepravomoćnom odlukom zagrebačkog Općinskog radnog suda kojom je utvrđeno da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u siječnju ove godine nezakonito dao izvanredni otkaz novinarki Karolini Vidović-Krišto te da ona treba biti vraćena na svoje staro radno mjesto.

“Podsjećamo da se Ogranak HND-a na HTV-u, zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske, tom otkazu protivio kao i na to da ovo nije jedini slučaj otkaza novinarima HRT-a zbog interne komunikacije te da se i ostalim takvim otkazima HND usprotivio, a suđenja po tužbama su u tijeku”, stoji u priopćenju HND-a koje su potpisali predsjednik Saša Leković i predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić.

Karolina Vidović-Krišto otkaz je dobila s obrazloženjem da je počinila osobito tešku povredu radne obveze jer je 22. prosinca prošle godine e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku s uvredljivim komentarima na račun glavnog ravnatelja HRT-a. U obrazloženju odluke o izvanrednom otkazu, uz ostalo, stoji da Vidović Krišto Radmana u “poruci prikazuje kao osobu koja nije u stanju razumjeti demokraciju, demokratske uzuse, slobodu čovjeka i ljudska prava te bi mu trebalo pomoći da se oslobodi svih javnih funkcija koje nije u stanju obnašati”.

Navedeno je i da je novinarka glavnog ravnatelja “omalovažavala i vrijeđala kao osobu koja je svoja iskustva i poimanje države, ali i nacionalnih medija, stjecao u režimu koji je kao totalitaran osuđen pa je razumljivo da nije u stanju razumjeti demokraciju, slobodu čovjeka i ljudska prava”.

Na HRT-u su to smatrali osobito teškom povredom radne obaveze pa joj je uručen otkaz. Prije nego li joj je uručen, u pisanom očitovanju ispričala mu se, ali joj to nije pomoglo, kao ni činjenica da su u njezinu obranu stali HHO i Koordinacija sindikata HRT-a koji su smatrali da kvalifikacije iz internog dopisa “nipošto ne mogu biti teška povreda radne obaveze”.

Općinski radni sud u Zagrebu objavio je u srijedu nepravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je direktor HRT-a Goran Radman nezakonito dao izvanredni otkaz novinarki Karolini Vidović-Krišto. Nepravomoćnom presudom potvrđeno je da je izvanredni otkaz, koji je direktor HRT-a Goran Radman dao Karolini Vidović Krišto nezakonit te se HRT-u nalaže da je vrati na njeno staro radno mjesto. Ranije je Općinski sud u Zagrebu donio privremenu mjeru kojom je, do okončanja radnog spora, na posao vratio HRT-ovu novinarku.

You may also like