HND i Bojan Glavašević protiv gradonačelnika Penave

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustvrdilo je u srijedu da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, govoreći neistinu o ulozi HND-a u organizaciji priredbe posvećene Siniši Glavaševiću, dodatno vrijeđa uspomenu na novinare poginule u ratu i sve vukovarske žrtve.

Reagiravši na priopćenje HND-a zbog izostavljanja tradicionalne priredbe “Grad – to ste vi”, posvećena novinaru Siniši Glavaševiću, iz službenog programa ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., Penava je ustvrdio, prema izvještaju HRT-a, kako je reagiranje HND-a politizacija cijeloga slučaja i time učinio upravo ono za što optužuje HND.

Na konkretnu primjedbu utemeljenu na činjenici da priredbe posvećene Siniši Glavaševiću ove godine prvi puta nema u službenom programu i bez ikakvog spominjanja politike, gradonačelnik Vukovara odgovorio je neistinom i pokušajem uvlačenja HND-a u političke spletke, kaže se u priopćenju predsjednika HND-a Saše Lekovića. Činjenica je da ove godine priredbe “Grad – to ste vi” posvećena Glavaševiću neće biti u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., što je HND ocijenio nedopustivim i pri tom stajalištu ostaje.

Penavina izjava da se HND treba stidjeti zbog takve tvrdnje jer je upravo HND suorganizator priredbe koja će prvi puta izostati iz programa također je neistinita. Uz Gradsku knjižnicu Vukovar, Hrvatski radio Vukovar i Društvo hrvatskih književnika HND je prije 10 godina pokrenuo priredbu posvećenu Siniši Glavaševiću, ali je nije organizirao. Svake godine predstavnik HND-a pozivan je govoriti na priredbi, odnosno sve do prošle godine kada je gradonačelnikom Vukovara postao Ivan Penava i kada je organizator izvijestio HND da neće biti uobičajenih govora. Ove godine neće biti niti priredbe “Grad – to ste vi”, o čemu je HND doznao iz medija, kada je takva odluka već donesena.

HND i dalje smatra da je to neoprostiva sramota za organizatore Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i uvreda novinarima poginulima u ratu te svim vukovarskim žrtvama. Stoga poziva organizatore, Gradsku upravu Vukovara i gradonačelnika Penavu osobno da učine sve kako bi se i ove godine u program Dana sjećanja uvrstila manifestacija „Grad – to ste vi“ i dostojno obilježilo sjećanje na Sinišu Glavaševića.

Društvo hrvatskih književnika (DHK), koje je jedan od utemeljitelja susreta “Grad – to ste vi”, poručilo je kako ranijih godina svoje programe nisu prijavljivali Gradu Vukovaru, te da su sve troškove manifestacije snosili sami organizatori. “Nije nam poznato je li proteklih 10 godina program tog susreta netko od utemeljitelja prijavljivao i tražio financijsku potporu”, stoji u priopćenju DHK-a.

DHK je lani pozvao ostale organizatore na sastanak kako bi se manifestacija kvalitetno pripremila, a to što su Gradska knjižnica Vukovar i Hrvatski radio Vukovar odlučili manifestaciju održati “ne na ustaljen način i izvan službenog programa”, smatra samovoljnim činom o kojem DHK nije obaviješten.

Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević reagirao je pak na Penavine optužbe da “zloupotrebljava ime svog oca za jeftine političke bodove”, poručivši gradonačelniku da njega i njegovu obitelj, kaoi njegova pokojnog oca Sinišu Glavaševića “već jednom pusti na miru”. Glavašević u priopćenju koje je objavio na Twitteru podsjeća kako se optužba da zloupotrebljava ime svojega oca prvi puta pojavila nakon što je, u ime svoje obitelji, javno reagirao na korištenje snimaka Siniše Glavaševića u kampanji koju su pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara iskoristili za promociju nedemokratskih vrijednosti, koje njegov otac za svojega života nije podržavao, dapače, protiv kojih se borio kroz svoj novinarski i književni rad. “Predsjednik tzv. Stožera Tomislav Josić sada je savjetnik vukovarskog gradonačelnika, tako da nije osobito teško shvatiti zbog čega gospodin Penava upotrebljava baš tu tezu”, navodi Glavašević.

Glavašević smatra kako je Penavina reakcija na njegovo izražavanje nade da će se vukovarska vlast predomisliti, a susreti “Grad – to ste vi” ipak održati, neprimjerena jer se vukovarskom gradonačelniku nije govorilo kako bi trebao raditi svoj posao, niti se implicirala njegova odgovornost za to što susreta neće biti.

Dodaje kako bi volio da se o svemu može očitovati njegov otac i da “osobno može odgovoriti kada duhom siromašni vukovarski gradonačelnik i njegovi suradnici njegovo ime povlače po blatu i vrijeđaju njegovu obitelj, optužujući je da zloupotrebljava njegovu uspomenu.””Oni koji se mojega oca žele sjetiti, to će učiniti na svoj način i bez blagoslova i formalnog okvira gospodina Penave. Oni koji ne žele, ne bi to učinili ni pod Penavinim pokroviteljstvom. Gospodinu Penavi i njegovim suradnicima želim mir i dobro, uz zamolbu da mene, moju obitelj, i osobito mojeg pokojnog oca već jednom puste na miru”, poručio je Glavašević.

You may also like