HNB – potrebno je regulirati bankarstvo u sjeni

Bankarstvo u sjeni proširilo se potaknuto financijskom krizom, a radi smanjivanja rizika treba ga regulirati, ustvrdio je viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Damir Odak na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije koja se održava u Poreču.

“U prošloj krizi puno se govorilo o bankarstvu u sjeni, jer je dovela do krize likvidnosti u bankama. Sve što je u sjeni treba istjerati na sunce, jer ne znamo kakve rizike imaju takva poduzeća”, poručio je Odak.

O bankarstvu u sjeni počelo se govoriti nakon financijske krize 2008. godine koja je narušila likvidnost cijelog financijskog sustava, rekao je Odak te kazao kako je tada funkcioniranje nebankarskog tržišta dovelo do smanjenja likvidnosti banaka i potrebe za državnom intervencijom. “Tada se tražila regulacija bankarstva u sjeni i ti glasovi u tim okolnostima zvučali su razumno”, istaknuo je Odak dodavši kako bankarstvo u sjeni nije nikada dobro definirano. Po njegovim riječima licencirane banke definitivno nisu u sjeni, no poduzeća koja ne ovise o bankama, a bave se financiranjem mogu se smatrati bankarima u sjeni.

Ustvrdio je da se investicijski fondovi nalaze pod posebnom pozornošću jer su, kako je rekao “definicijama svi novčani fondovi bankari u sjeni, no druge vrste fondova ne smatraju se takvom vrstom bankarstva”.

Odakovom prezentacijom o bankarstvu u sjeni nastavljena je jučer započeta zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije koja je ove godine, kao središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, okupila 30 govornika te više od 450 sudionika iz svih grana financijske industrije iz Hrvatske, regije i svijeta.

You may also like

0 comments