HNB: Postupit ćemo prema presudi Visokog upravnog suda

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je u srijedu kako će postupiti prema presudi Visokog upravnog suda kojom se odbija njezin zahtjev za poništenje rješenja Povjerenice za informiranje, u kojemu je HNB-u naložena dostava traženih podataka Udruzi Franak u vezi s konverzijom kredita u švicarskim francima.

HNB je, kako se navodi u priopćenju, u utorak, 18. listopada zaprimio presudu Visokog upravnog suda RH kojom se odbija tužbeni zahtjev HNB-a za poništenje rješenja Povjerenice za informiranje u kojemu je zatražena dostava podataka u vezi s konverzijom kredita u švicarskim francima, koje je Udruga Franak zatražila od HNB-a 19. siječnja ove godine.

Presuda je uslijedila nakon što je, po zaprimljenom rješenju Povjerenice, HNB zatražio od Visokoga upravnog suda da ispita njenu odluku, i to posebno uzimajući u obzir da tri hrvatska zakona nalažu HNB-u čuvanje tajnosti i povjerljivosti podataka koje sazna u obavljanju svojih dužnosti, a čija je dostava Udruzi Franak bila naložena rješenjem Povjerenice, pojašnjavaju iz središnje banke.

Ocjenjuju da je presuda Visokog upravnog suda izuzetno važna jer je njome, ocijenivši javni interes prevladavajućim, po prvi puta sud u Republici Hrvatskoj donio odluku kojom se tajni i povjerljivi bankovni i supervizorski podaci kojima raspolaže HNB, a koji su takvima propisani trima zakonima i za koje je HNB u provedenom testu razmjernosti utvrdio da preteže obveza čuvanja tajnosti, moraju otkriti u postupku ostvarivanja prava na pristup informacijama.

“U tom pogledu, radi se o presedanu u sudskoj praksi o bankovnoj superviziji koji bi mogao imati značajne učinke u budućnosti”, naglašavaju iz HNB-a.

Zaključuju da će postupiti prema presudi Visokog upravnog suda, ali da će kod objavljivanja i dostave podataka, kao i pri provedbi testova razmjernosti slijedom budućih zahtjeva za pristup informacijama, i dalje pažljivo procjenjivati interes javnosti za pristup traženim podacima u odnosu na obvezu čuvanja povjerljivosti i tajnosti prikupljenih supervizorskih informacija utvrđenu propisima RH i EU koji reguliraju bankovnu superviziju i nadzor banaka.

Dodaju da je HNB, uvažavajući propise o povjerljivosti i tajnosti, u svojoj publikaciji “Polugodišnja informacija”, objavio informacije o svojim aktivnostima u tijeku postupka konverzije kredita u švicarskim francima, s izuzetkom imenovanja banaka.

“Tako je, u cilju nadzora i praćenja zaštite potrošača, HNB zaprimio i obradio više od 2.251 prigovora potrošača; izmijenjeno je 27.220 aneksa ugovora o kreditu nakon što su iz njih isključene sporne odredbe; izrađena su 6.954 nova, tj. ponovljena izračuna konverzije, ponuđena klijentima dviju banaka; za 400 klijenata jedne banke ispravljeni su izračuni korištenjem kamatne stope na točan datum, a 544 nova izračuna konverzije dostavljena su i klijentima s otkazanim kreditima. I napokon, pokrenute su formalne mjere protiv banaka u slučajevima utvrđenih nezakonitosti u primjeni ZID ZPK-a (zapisnici, rješenja i prekršajni postupci) te je HNB izdao pet zapisnika i dva rješenja, a pokrenuta su i tri prekršajna postupka”, navode iz središnje banke.

Presuda kojom je Visoki upravni sud odbio tužbeni zahtjev HNB-a da se poništi rješenje Povjerenice za informiranje bit će i tema konferencije za novinare, koju će tijekom prijepodneva u Hrvatskom saboru održati saborski zastupnik Goran Aleksić i predstavnike Udruge Franak Denis Smajo.

Za HNB sporna bila tri pitanja Udruge Franak 

Udruga Franak žalila se povjerenici za informiranje Anamariji Musi na rješenje HNB-a od 29. veljače ove godine, kojim je HNB toj udruzi uskratio odgovor na dio njegovih pitanja u vezi konverzije kredita u švicarskim francima (CHF) s obrazloženjem da tražene informacije predstavljaju tajne podatke, što je utvrđeno testom razmjernosti i javnog interesa.

Udruga Franak je HNB-u postavila pet pitanja – je li pokrenuo postupak supervizije nad bankama obveznicama provedbe postupka konverzije; nad kojim je bankama postupak pokrenut i kada; jesu li i kod kojih banaka utvrđene nepravilnosti u postupku konverzije; je li HNB prema bankama poduzeo kakve mjere i o kojim bankama i mjerama se radi; je li HNB pokrenuo prekršajne postupke protiv banaka i kojih?

HNB je odgovorio na prva dva, a odbio zahtjev Udruge Franak na pristup informacijama u vezi ostala tri pitanja.

No, da Udruga Franak ima pravo na dostavu informacija kojima bi se odgovorilo i na tri preostala pitanja svojim je rješenjem iz srpnja ove godine utvrdila povjerenica za informiranje, a protiv tog je njenog rješenja HNB i pokrenuo upravni spor pred Visokim upravnim sudom. (Agencije)

You may also like

0 comments