HNB liberalizirao devizna plaćanja

Savjet HNB-a liberalizirao plaćanja u stranim valutama te omogućio isplatu šteta osiguravajućim kućama u devizama.

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici održanoj u srijedu razmotrio je najnovija gospodarska i novčana kretanja, kao i o analizu financijske stabilnosti, a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, među njima i odluke kojom su dodatno liberalizirana devizna plaćanja u zemlji, priopćeno je iz HNB-a.

Izmjenama i dopunama Odluke o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji dopušta se domaćim investicijskim fondovima, i u odnosu s rezidentima, izdavati i otkupljivati udjele u devizama, što će omogućiti ravnopravan tržišni položaj hrvatskih i inozemnih investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj te će utjecati na smanjenje troškova vezanih za konverziju valuta koji su nastajali prilikom procesa kupnje i prodaje udjela, navodi se u priopćenju.

Nadalje, hrvatskim društvima za osiguranje omogućava se da isplaćuju štetu u devizama rezidentima-fizičkim osobama koje imaju dozvolu boravka u inozemstvu, a deviznu premiju osiguranja i isplata štete mogu dijeliti hrvatska društva za osiguranje kao nositelji i suugovaratelji u istom poslu osiguranja.

Također, imajući u vidu poslove reeksporta, dopušta se mogućnost deviznog (bezgotovinskog) plaćanja po osnovi trgovanja robom između rezidenata i nerezidenata i u slučaju kada roba ne prelazi državnu granicu Republike Hrvatske. Pritom je i dalje na snazi ograničenje kod plaćanja robe u stranoj gotovini i čekovima koji glase na stranu valutu, ističu iz HNB-a.

You may also like