HNB intervenirala sa 535 milijuna kuna na tržištu valuta

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je na obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 535 milijuna kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,80 posto, objavljeno je iz HNB-a. Ukupan iznos pristiglih ponuda banaka je 535 milijuna kuna, a središnja je banka prihvatila sve ponude. Datum reotkupa je 14. listopada ove godine.

Kako danas dospijeva 1,88 milijardi kuna koje je HNB plasirao prošotjednom obratnom repo aukcijom, također po stopi od 0,80 posto, analitičari napominju da nije iznenadio poziv središnje banke na današnju aukciju.  Također obratne repo aukcije drže očekivanima, usmjerenima na stabilizaciju odnosno smanjenje kamatnih stopa i njihov povratak na niže razine te na osiguranje likvidnosti bankama za nadolazeću konverziju CHF kredita u eure i usklađivanje valutnih pozicija.

Financijsko je tržište, naime, reagiralo na primjenu zakonskog rješenja za konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske slabljenjem kune prema euru i rastom kamatnih stopa. Kako bi utjecala na povećanje likvidnosti u sustavu te korekciju tržišnih kamatnih stopa, središnja je banka početkom prošlog tjedna najavila operaciju na otvorenom tržištu kroz obratnu repo aukciju (koja podrazumijeva kupnju vrijednosnih papira od strane HNB-a, uz istodobnu obvezu njihove prodaje na ugovoreni dan). Tako je prošli tjedan održana prva obratna repo aukcija, nakon gotovo šest godina.

Iz središnje su banke krajem rujna najavili da će u cilju održavanja stabilnosti tečaja i zadovoljavajuće kunske likvidnosti pratiti što se zbiva na tržištu te, ovisno o potrebi i procjeni, intervenirati na deviznom tržištu prodajom deviza, a također će koristiti postojeće instrumente monetarne politike kao što su repo operacije. Također su najavili i ukidanje Odluke o upisu obveznih blagajničkih zapisa HNB-a, s očekivanim učinkom od oko 3,4 milijarde kuna.

You may also like