Home Ekonomija HNB: Bruto međunarodne pričuve krajem lipnja 12,9 milijardi eura

HNB: Bruto međunarodne pričuve krajem lipnja 12,9 milijardi eura

by Petra Rajković

Hrvatske bruto međunarodne pričuve na kraju ovogodišnjeg lipnja iznosile su 12,9 milijardi eura, što je otprilike 800 milijuna eura ili 5,6 posto manje nego na kraju 2015. godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Pad bruto pričuva u najvećoj je mjeri bio posljedica odluke o ukidanju izdvajanja devizne obvezne pričuve na račun kod HNB-a u iznosu od 500 milijuna eura, čime se bankama od početka godine omogućilo fleksibilnije upravljanje deviznom likvidnošću, pa sada ukupni devizni dio obvezne pričuve banke održavaju prosječnim dnevnim stanjem devizne imovine, navodi s u HNB-ovoj polugodišnjoj informaciji.

Kako se dodaje, padu bruto pričuva pridonijelo je i trošenje deviznog depozita države kod HNB-a.

Istodobno, neto međunarodne pričuve, u koje nisu uključeni devizna obvezna pričuva, specijalna prava povlačenja (SDR) kod MMF-a, sredstva Europske komisije, sredstva Ministarstva financija, kao ni ulaganja u repo poslove, uvećane su tijekom prvih šest mjeseci ove godine za 111,23 milijuna eura ili za 1 posto, na 11,26 milijardi eura.

Na kraju prvog polugodišta oko 59 posto sredstava ukupnih međunarodnih pričuva HNB-a bilo je uloženo u države, banke i institucije čiji se kreditni rejting nalazi unutar dva najviša ranga, kod banke za međunarodna poravnanja (BIS) i MMF-a te u efektivni strani novac u trezoru HNB-a, navodi se među ostalim u informaciji HNB-a.

(Agencije)

Related Posts