Hitlerova kuća će se ipak rušiti

Kandidat krajnje desnice za austrijske predsjedničke izbore Norbert Hofer izjavio je u nedjelju u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA da je sklon rušenju rodne kuće Adolfa Hitlera i dodao da želi popraviti odnose sa židovskom zajednicom.

“Jedine opcije su da ta kuća postane muzej ili da bude srušena. Ako želite moje mišljenje, ja sam za rušenje”, rekao je Hofer, član Slobodarske stranke (FPOe) za APA-u.

Međutim, rušenje te kuće u Braunau am Innu, blizu njemačke granice gdje je nacistički diktator rođen 1889. je problematično jer je ona dio povijesnog središta grada i zaštićene baštine.

Vlasti pod svaku cijenu žele izbjeći da ona postane mjesto hodočašća nostalgičara Trećeg Reicha. Hofer je također rekao da želi popraviti odnose svoje stranke s austrijskom židovskom zajednicom, IKG, koja ima oko 15.000 članova.

IKG često optužuje FPOe, čiji je prvi vođa tijekom 50.-ih godina bio član SS-a, da simpatizira neonaciste i antisemite, što stranka opovrgava. Ukoliko Hofer pobijedi na predsjedničkim izborima, Austrija bi postala prva europska zemlja koja je izabrala predsjednika krajnje desnice nakon 1945. godine.

Nakon što je vodio u prvom krugu predsjedničkih izbora, Hofer je tijesno izgubio u drugom krugu 2. svibnja od pripadnika Zelenih Alexandera Van Der Bellena. Zatim je Ustavni sud poništio početkom srpnja drugi krug zbog nepravilnosti u prebrojavanju. Novi izbori zakazani su za 2. listopada, ali bi mogli biti odgođeni zbog grešaka s glasačkim listićima.

0 comments