Home Europska unija Hitan sastanak britanske vlade zbog migranata

Hitan sastanak britanske vlade zbog migranata

by admin

Britanski premijer David Cameron sazvao je za petak poslijepodne hitan sastanak posebnog vladina odbora kako bi ispitalo što je još moguće poduzeti da bi se izišlo na kraj sa sve intenzivnijim pokušajima migranata da preko tunela La Manche dospiju do Velike Britanije.

Cameron je pod rastućim pritiskom da odvrati migrante, od kojih mnogi dolaze iz Afrike i s Bliskog istoka, nakon opetovanih prekida putničkog i teretnog prometa, što je dospjelo na udarne stranice britanskog tiska. Britanski premijer će kasnije tijekom dana predsjedati odborom, poznatim pod nazivom Kobra, nakon što su neki britanski političari pozvali na mobilizaciju britanske vojske kako bi se ojačale granične kontrole.

Vlada je objavila da radi na podizanju nove sigurnosne ograde oko francuske luke Calais, koja je u središtu migrantske krize. Cameron, koji je ponovno izabran u svibnju, obećao je znatno srezati godišnju migraciju u Britaniju, što nije uspio napraviti tijekom prvog mandata od 2010-2015. kada je ona postigla rekordnu razinu od 300.000 ljudi godišnje.

Migranti se već duže vrijeme okupljaju u Calaisu pokušavajući kamionima i trajektima domoći se Britanije. No Eurotunnel, tvrtka koja upravlja prometom kroz tunel, navodi da je njihov broj sada porastao s oko 600 na oko 5.000 i da se teško nosi s novom situacijom.

Related Posts