Hillary Clinton dominirala preizbornom debatom demokrata

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton dominirala je u prvoj debati demokratskih predsjedničkih predizbora u Las Vegasu, održanoj u utorak navečer, svojim mirnim i sigurnim nastupom, a u jednom trenutku je dobila i neočekivanu potporu svog glavnog protukandidata, javljaju u srijedu svjetski mediji.

Njezini suparnici nisu joj uspjeli zadati udarce, a u nevjerojatnom političkom obratu dobila je potporu protukandidata Bernia Sandersa (74), senatora iz Vermonta, koji se smatra demokratskim “socijalistom”. Upitana o slanju mailova s privatnog servera u vrijeme dok je obnašala dužnost državne tajnice, Clinton je rekla da se želi usredotočiti na važnija politička pitanja. “Dopustite mi da kažem nešto što možda nije velika politika, ali mislim da je tajnica u pravu”, rekao je Sanders. “Američkom narodu je dosta slušanja o vašim prokletim mejlovima.” “Hvala vam. Meni također. Meni također”, odgovorila je Clinton (67), a nakon toga se rukovala sa Sandersom koji se smiješio.

Ubrzo nakon tog trenutka srdačnosti, Clinton i Sanders sukobili su se oko svojih stajališta o Wall Streetu, kapitalizmu, kontroli oružja i američkoj politici oko Sirije. Clinton, čija se prednost pred Sandersom smanjila tijekom skandala oko elektroničke pošte, imala je snažan nastup koji bi mogao učvrstiti njezin status vodećeg kandidata i dovesti u pitanje održivost moguće kandidature potpredsjednika Joea Bidena.

Pokušavajući zaustaviti Sandersov zamah i smiriti zabrinutost dijela pristaša zbog toga što joj je pala potpora u ispitivanjima javnog mišljenja, Clinton je prema njemu bila borbeno raspoložena, napadajući ga zbog previše slabih rezultata u kontroli naoružanja, kao i zbog protivljenja kapitalizmu, koje je on pokušao obraniti pozivajući se na Dansku, Švedsku i Norvešku. “Obožavam Dansku, ali ovo je SAD. Naš je posao da popravimo ekscese kapitalizma, a ne da im se suprotstavljamo”, rekla je Clinton, koja samu sebe opisuje kao naprednjaka, ali “naprednjaka koji voli obaviti posao”.

Sanders je kritizirao administraciju predsjednika Billa Clintona, supruga vodeće kandidatkinje, zbog njegove deregulacije Wall Streeta ’90-ih godina. “Kongres ne regulira Wall Street. Wall Street regulira Kongres”, kazao je. Na temu velikih banaka i sprječavanja da one ponovno dovedu zemlju u financijsku krizu, Clinton je ustvrdila da ima “detaljan plan” i rekla je da SAD treba učiniti više, a ne samo kritizirati velike banke.

Dvoje kandidata također se sukobilo oko kontrole naoružanja nakon opetovanih pucnjava u školama diljem zemlje. Clinton je rekla da Sanders nije dovoljno oštar po tom pitanju i podsjetila je da je glasao za odredbu o oslobađanju proizvođača oružja od odgovornosti. “Ja sam glasala protiv toga. Istodobno sam bila u Senatu. To za mene nije bilo tako komplicirano”, kazala je. “Moramo reći da je toga dosta. Nećemo dopustiti da se to nastavi.”

Podsjetivši da on predstavlja ruralnu državu u kojoj mnogi ljudi posjeduju oružje, Sanders je rekao da je podržao širenje provjera osoba koje žele kupiti oružje kao i uklanjanje rupa u zakonu koje olakšavaju prodaju i kupnju oružja na sajmovima oružja.

Što se tiče vanjske politike, razilaženja u stajalištima među sudionicima debate bila su očigledna, a Sanders joj ovoga puta nije pritekao u pomoć. On je kritizirao njezino glasanje za primjenu sile u Iraku i nazvao je taj rat “najgorom pogreškom vanjske politike u povijesti ove zemlje”.

Clinton, koja je u svojoj autobiografiji napisala da je to bila pogrešna odluka, očito se spremila na to pitanje. Spomenula je predsjednika Baracka Obamu koji je tražio da mu bude državna tajnica unatoč tome što je kritizirao njezino glasanje za rat u Iraku. “Nakon izbora, tražio me da budem njegova državna tajnica. On je cijenio moje procjene. Provela sam s njim puno vremena… u razmatranju nekih vrlo teških pitanja.”

Uz Clinton i Sandersa na pozornici u Las Vegasu su bila još tri kandidata s niskim rejtinzima prema anketama – bivši guverner Merylanda Martin O’Malley, bivši senator iz Virginije Jim Webb i bivši senator i guverner Rhode Islanda Lincoln Chafee.

You may also like